Имат ли план САЩ да отстъпят част от Източноевропейските страни

...
Имат ли план САЩ да отстъпят част от Източноевропейските страни
Коментари Харесай

Блумбърг: Източноевропейски лидер побеснял от плана на Байдън за Русия, Литва иска САЩ да прати войски за постоянно

Имат ли проект Съединени американски щати да правят отстъпка част от Източноевропейските страни назад на Москва като по времето на рухналия Съюз на съветските социалистически републики? 

Тази доктрина въпреки и малко евентуална, се подхранва от образеца със скорошното овакантяване на Съединени американски щати от Афганистан, и оставянето на страната на режима на талибаните.

Стана ясно, че в Източноевропейските страни, които са покрай Русия са обезпокоени след извършения диалог сред Байдън и Путин, тъй като считат, че Съединени американски щати са склонни да създадат " отстъпки ".

Представителите на страните от източния фланг на НАТО са обезпокоени от отстъпките, които могат да бъдат направени в хода на договарянията с Русия, а тези на една от страните са " побеснели " поради самодейностите на американския президент Джо Байдън за разговор сред Москва и алианса, съобщи Дневник.

Това пише  " Блумбърг " след телефонния диалог на Байдън с водачите от страните в Източна Европа, които са в НАТО. Американският водач беседва през вчерашния ден с тях ден откакто предложи среща сред Русия и НАТО за понижаване на напрежението по границата с Украйна.

Очаква се Байдън да разгласи през днешния ден такава среща, която съгласно него ще включва минимум четири други страни от НАТО. Целта е да се разиска съветското безпокойствие от разширението на НАТО и да се съгласуват договореностите, които биха понижили напрежението по източния фланг. При диалога си с Байдън съветският президент Владимир Путин изиска да се дават гаранции, че няма да има ново източно разширение.

Вчера той разиска тематиката и с българския президент Румен Радев дружно с още осем други водачи от Източна Европа - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Байдън е уверил събеседниците си, че без тяхно познание няма да бъдат вземани решения за района.

Прессекретариатът на президента Радев заяви, че са обсъждани " подходи за разрешаване на рецесията в Украйна посредством деескалация на напрежението и прецизното осъществяване на Минските съглашения, както и укрепването на отбранителните качества на страните - членки на НАТО ".

" Потвърдена е била готовността на алианса да продължи да води разговор с Русия за постигането на спокойно и стабилно решение на рецесията в Украйна, както и за навреме гарантиране на сигурността на обособените страни членки при ескалация на напрежението сред Русия и Украйна ", продължава известието. От Литва в това време източници на " Ройтерс " приказват за " спомагателния боен капацитет " на страните по източния фланг на НАТО. Президентът на Литва Гитанас Науседа е изискал в балтийските страни от алианса да бъдат дислоцирани за непрекъснато американски бойци.

За побеснелите представители оповестява един посланик, различен приказва за безпокойството от това какви отстъпки би могъл да направи Байдън към Русия, изключително в случай че това ограничи полето за маневри на алианса.

Според естонския министър председател Кая Калас на Русия не трябва да се разрешава да се меси във вътрешните работи на НАТО. По думите ѝ Москва се пробва под натиска на опасност и военна мощ на принуди Киев да се откаже от влизането в алианса и желае да " подели Европа на сфери на въздействия ".

Неназован представител на американската администрация в същото време споделя за " Ройтерс ", че Байдън не е правил никакви отстъпки в телефонния си диалог с Путин, а пред съдружниците си от НАТО е дал да се разбере, че Съединени американски щати държат на член 5 от Северноатлантическия контракт, съгласно който офанзива против един съдружник е офанзива против всички.

Преди диалога си с източноевропейските страни от НАТО Байдън организира различен с украинския си сътрудник Володимир Зеленски. Според началника на кабинета на украинския водач Байдън е уверил Зеленски, че участието на страната му в НАТО е в нейните ръце.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР