Имат 10 пъти повече витамин C от морковитеПечена тиква с

...
Имат 10 пъти повече витамин C от морковитеПечена тиква с
Коментари Харесай

Био тиквите са вкусни и сурови

Имат 10 пъти повече витамин C от морковите


Печена тиква с био мед, тиква с карамелизирана кафява захар, био масло и био мляко и тиквеник с ръчно точени кори пробваха столичани на фермерския фестивал „ От нашата плантация – с обич за вас! ” пред Министерството на земеделието и храните тази седмица.

Продуктите са био произвеждане от фермата на семейство Симеонови. „ Труд ” беседва с производителя Стоян Симеонов, който описа за другите комбинации с потребния плод.
 0902-1  1-1  0902-2
Стоян и фамилията му се занимават с произвеждане на плодове и зеленчуци от 7 години, отглеждат ги в село Лесново, община Елин Пелин. В стопанството им има всевъзможни сезонни зеленчуци и подправки, които порастват по нашите земи, асортиментът им обгръща 70 продукта.

Преди да основат фамилния бизнес, Стоян и жена му Теодора се занимават с други действия – мъжът работи във верига за бързо хранене, а брачната половинка му и до през днешния ден е в областта на недвижимите парцели. „ Kогато се роди дребната ни щерка, установихме, че съвсем няма от кое място да купим артикули, които не съдържат химия и започнахме да се занимаваме с този бизнес ”, изяснява Стоян. Основават фермата си на повърхност от един декар, техни другари и познати ги поддържат и купуват от продукцията им. Постепенно фермата се разраства и през днешния ден имат постоянни клиенти.

Отглеждането на биологично произвеждане е мъчно, тъй като няма обезпечени добиви. „ Единственото нещо, което можеш да си позволиш да правиш за почвено изобилие, е подправяне на почвата с естествени торове – компост, тор от калифорнийски червей. Борбата с плевелите е единствено механична и ръчна, без химия, торенето е лимитирано. Борбата с плевелите е неравна и вследствие на това добивите няма по какъв начин да са огромни ”, разяснява Стоян и добавя, че за сметка на това тиквите са доста сладки и потребни.

В момента фамилията отглежда 6 декара тиква, годишнoто произвеждане е сред 1 и 2 тона, като съумяват да продадат цялото количество. В стопанството работят 10 индивида, в работата се включва и огромната им щерка, която е на 19 година Различни сортове тиква порастват във фермата им – кестенка, провансалска тиква, хокайдо. Някои са по-сочни и подобаващи за сок и крем чорба, други са по-сухи и стават за печене.

На фестивала фамилията показа печена тиква с био мед, натурална без подсладители, печена тиква с карамелизирана кафява захар, био масло и био мляко, както и тиквеник с ръчно точени кори, направени от майката на Теодора.

„ Клиентите са доста впечатлени, огромна част от тях желаят да си купят печена тиква, която да е подготвена за консумация. Изглежда всички са натоварени в всекидневието и не остава време за приготвянето на храната, само че си взимат сурова, откакто им разбираем какъв брой елементарно се подготвя ”, споделя производителят.

Тиквата върви най-добре с мед и орехи, някои клиенти на семейство Симеонови подготвят печена тиква със сирена, други я пълнят с месо. По думите на фермера фенове на есенния плод си вършат фреш от него, изцеждат го в сокоизтисквачка, а по-късно употребяват сухото вещество, дружно с мляко и яйце, за изработката на крем карамел.

Суровата тиква е доста потребна, усетът й е сладостен. Посетители на фестивала пробваха от нея и останаха очаровани. В плодовия зарзават има 10 пъти повече витамин C от морковите, както и рядко срещания витамин К. Съдържа също витамин Т, който оказва помощ за усвояването на тежка храна и не разрешава затлъстяване. Биологичните плодове и зеленчуци са с до 40% повече изсъхнало вещество, в сравнение с тези в магазините, нямат толкоз вода в структурата си и са доста по-полезни.

По случай идния Хелоуин брачната половинка на Стоян подготвя печена тиква и декорация от тиквени фенери. „ Mалката ни щерка се радва, в нейното учебно заведение се преобразяват с костюми и се забавляват ”, споделя фермерът.

Рецепта


Вкусни хапки за Хелоуин


 0902-kare Обелваме тиквата и почистваме от семките. Върху хартия за печене слагаме парче тиква, поливаме с мед и поръсваме с вода. Печем в загрята фурна до подготвеност, по-късно я изваждаме и оставяме да се охлади. Прибираме в ледник за 1 час, с цел да стегне. През това време подготвяме украсата за хапките – смлени орехи и шоколад. Поръсваме ги върху тиквата, когато е подготвена. Нарязваме с изострен нож на хапки и забучваме с клечки за зъби. По предпочитание можем да декорираме съда за хапките с декорация за Хелоуин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР