Имаше такъв период и тогава не знаехме какъв е ескалационният

...
Имаше такъв период и тогава не знаехме какъв е ескалационният
Коментари Харесай

Падането на санкциите срещу Русия не е по силите на България, обяви Борисов

Имаше подобен интервал и тогава не знаехме какъв е ескалационният показател. Нямахме подписан контракт да знаем каква е цената и какъв брой ще се оскъпи във времето, по тази причина бяхме срещу. Това сподели по време на парламентарния надзор министър председателят Бойко Борисов във връзка плана АЕЦ "Белене " в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев по отношение на националната политика на държавното управление на Република България за развиване на връзките с Руската федерация за сполучливо осъществяване на българските национални ползи.

За момента са подадени 12-13 предложения, само че няколко от тях в действителност заслужават нашето внимание. В момента хипотезата е напълно друга. Имаме два български реактора и към тях се причисляват "Росатом ", "Дженерал Електрик ", държавната компания на Франция и една френска компания. Дали страната да взе участие в плана - решението ще бъде за 10 години напред и ще го вземе Народното събрание, съобщи Борисов.

Знаете за какво "Южен поток " беше спрян. На процедура големият напън на Съединени американски щати и на страните от Западна Европа и против Южен поток, и против Северен поток го правеха неосъществим. Огромни старания положихме и с съветския министър председател Медведев и с президента Путин, и сега планът "Турски поток " започва. Както ми сподели финансовият министър, най-малкото Данък добавена стойност ще прибираме от него. Проектът е основен и го назоваваме "Балкански ", тъй като минава през няколко страни в района, а и тази дума в Европа се приема доста положително, уточни министър-председателят.

С Русия имаме положителни връзки, кавито имаме с всички страни в Европа. Стараем са да имаме уравновесени връзки, разяснява Бойко Борисов.

Въпросът със глобите не е по силите на България. Ако някой си мисли, че може да го придвижи и да паднат наказания, заблуждава хората. Много хора се изричат за отпадане на глобите, само че в Съвета на Европа безусловно всички гласоподават срещу. Мисля, че връзките сред Русия и Украйна малко по малко се възстановяват. Ако се съблюдават Минските съглашения глобите ще паднат. Дано по-нататък вие го извършите, само че да кажа, че ще го създадем в този момент, е наивно. Дори този поток нямаше да стане, в случай че не го бяхме избродирали – гросмайсторски ход, както сподели съветският дипломат. Нека да оценим това, което е направено до момента. Докато важат глобите, нашите ползи са лимитирани. Иначе доста положителни благоприятни условия има. Догодина се приготвя посещаване на съветския президент и може да се работи още по възстановяване на връзките. Винаги сме казвали, че нашите стратегически сътрудници са Европейският съюз и НАТО, само че развиваме и връзките ни с Русия. Прагматично, тъкмо, в границите на взаимната полза продължаваме да работим нататък, сподели още министър председателят.

По думите на Антон Кутев политиката на България към Русия е непоследователна, което съгласно него вреди на двустранните връзки.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР