Имаше едно мото по време на предизборната кампания Има как“

...
Имаше едно мото по време на предизборната кампания Има как“
Коментари Харесай

Карадайъ към Радев: ДПС трябва да е във властта, за да влезем в еврозоната и Шенген


Имаше едно мото по време на предизборната акция „ Има по какъв начин “ от хора, които демонстрираха, че не знаят по какъв начин, посочи водачът на Движение за права и свободи

Президентът Румен Радев организира съвещания с Движение за права и свободи. Поканата идва точно на най-големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

За срещата пристигнаха ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на Движението Йордан Цонев.

В началото на консултациите двамата подариха саралия на президента по случай празника.

„ На предходни съвещания бяхте донесли таблица с процентното съответствие сред другите парламентарни партии и предрекохте, че ще реализираме още веднъж същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за нов взор върху политическия развой в страната и търсене на разнообразни подходи за образуване на ръководещо болшинство. Заложихте в предизборната си акция нуждата да се търси разговор, разсъдък и компромис. Според мен това е една от аргументите да затвърдите солидното си наличие в българския парламент. Като партия с огромен и богат парламентарен опит, бих желал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-ото Народно събрание и по какъв начин оценявате опцията за сформиране на държавно управление, доста значим въпрос. Имаме две доста значими задания – сформиране на постоянно държавно управление с необятна парламентарна поддръжка допустимо най-рано и законодателната активност – приемането на значими закони, от които зависи бъдещето на страната “, сподели президентът Радев при започване на срещата.

„ Много ще се веселя, в случай че по най-бързия метод се сформира държавно управление. Но има риск и от несъставяне на държавно управление и в случай че вървим по общоприетата процедура, има риск това да докара до крах със законодателната активност и това ще докара до опасности за пълноценната ни европейска интеграция и развиване. Всичко това се наслагва като комплицирана система от задания, които би трябвало да реши този парламент. Казахте, че сте съпротива – какви са изискванията да преминете от съпротива към градивен фактор в този развой в случай, че споделяте значими цели “, попита Румен Радев и посочи, че редица значими закони чакат да бъдат признати и не търпят отсрочване.

„ Движение за права и свободи постоянно е бил деен участник в приемането на Закона за държавния бюджет. И моят въпрос е по какъв начин го виждате във времето, тъй като май месец е изпълнен с празници и почивни дни. Трябва да бъдем реалисти – бюджет ще бъде импортиран от служебното държавно управление. Как го виждате във времето този развой и вашето виждане за изискванията този бюджет да е в границите на 3% недостиг “, попита още Радев.

„ Днес за нас е празник, празникът на покаянието и празникът на опрощението за мюсюлманите. Месец Рамазан е месецът на състраданието и милосърдието. Съвсем естествено за край е Байрамът. Искам да поздравя всички мюсюлмани “, стартира Мустафа Карадайъ.

„ Това, което казахте за предходните избори, че ние коментирахме, е, че българският народ е умен и след 12 годишното еднолично ръководство в България основава една и съща конструкция на Народното събрание, без значение кой е първи или втори, и не овластява никого независимо да има болшинство. Още тогава казахме, че най-вероятно ще имаме следващите ненужни предварителни избори, които ще основат сходна конструкция на Народното събрание, което към този момент е реалност “, продължи водачът на Движение за права и свободи.

„ Обиколихме цяла България и в разговор с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото – високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и несъответстващите приходи. Поехме ангажимент, че в случай че участваме в болшинството в Народно събрание, ще се опитаме да създадем по този начин, че дневният ред на обществото да бъде и дневен ред на политиците, Народното събрание и възможен постоянен кабинет “, увери Карадайъ.

„ Трябва по-правилно да си определим ролята на политици в структурата на обществото, тъй като сега сме очевидци на това, че макар че отидохме пет пъти на избори, към момента не сме си научили уроците. Имаме пропуснати към 20 дни след изборите. Вместо да се занимаваме по какъв начин и по какъв метод да се структурира болшинство в Народното събрание, което да излъчи постоянен кабинет, ние следим, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма и дефинираха едни законопроекти, които да се преглеждат, без да има явен индивид, който да носи отговорността за тези дейности “, посочи Карадайъ.

Той изрази мнение, че политиците „ мъчно надскачат персоналното и партийното его “.

„ Призоваваме още от 2016 година за нормалност в политиката. Основата на възобновяване на нормалността е разговорът. Това върви и с отговорността пред българските граждани  и обществото “, акцентира той.

„ Законодателната стратегия, за която през днешния ден приказваме и която е в директна връзка с европейското ни развиване, една огромна част от тези закони сме ги заложили самите ние като лични задания “, уточни ръководителят на Движение за права и свободи.

„ Г-н президент, 3% недостиг съгласно нас е изпълним, само че зависи в какъв период би трябвало да го реализираме и на каква цена “, акцентира Карадайъ.

„ През 2001 година, след приватизацията, стопанската система беше в съсипия. В такава обстановка Движение за права и свободи пристигна на власт. Дългът беше над 17,5 милиарда През 2009 година, когато излязохме от властта, той беше 1,5 милиарда В края на 2020 година стана 20 милиарда лв., което значи, че приблизително по 2 милиарда дълг сме натрупали в интервала на еднолично ръководство. Днес дългът към този момент е над 40 милиарда лв.. Луксът да си вършим пет пъти избори и да одобряваме популистки бюджети води до това “, безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи.

„ За Движение за права и свободи е чест, че беше във властта, когато България влезе в Европейски Съюз, очевидно би трябвало Движение за права и свободи да влезе във властта, с цел да влезем в Шенген и еврозоната “, посочи Карадайъ.

Той обърна внимание на лозунга на ПП-ДБ „ Има по какъв начин “, като  отправи рецензия, че тези хора са посочили, че „ не знаят по какъв начин “.

„ България доста незабавно би трябвало да си напише домашното ясно, изрично, почтено и в доста къси периоди да се възползваме от средствата на Европейски Съюз, планувани за България и доста дейно да ги насочваме към вложения в България. Затова трябват готови хора, които могат и знаят по какъв начин това да се случи. Защото имаше едно мото по време на предизборната акция „ Има по какъв начин “ от хора, които демонстрираха, че не знаят по какъв начин, а тук пред Вас стоят хора, които са потвърдили, че могат “, безапелационен бе Карадайъ.

Радев напомни, че служебното държавно управление е съумяло да вкара Плана за възобновяване и резистентност и предходната година България е получила и първия транш от 2,1 милиарда евро, които обаче са отишли за обществени заплащания. „ Проблемът е, че с цел да може оперативните стратегии да влязат в действие, би трябвало да се вземат дълготрайни управнически решения, за които да се носи политическа отговорност. Чакаме още два транша тази година по 700 млн. евро. В момента това е огромното предизвикателство, тъй като служебното държавно управление е в съществени диалози с Брюксел да извърши решенията на предходния парламент по какви пътища да се търси договаряне на политики “, означи президентът и изрази вяра, че Движение за права и свободи ще има роля в съставянето на постоянен кабинет.

„ Обърнахте внимание, че сега се оформя едно болшинство от първите две сили. Затова ние от наша страна казахме, че към този момент не сме част от това болшинство, не поради друго, а поради неналичието на разговор. Тези диалози, този метод по един или различен метод нас ни слага в естественото ни място, откакто не сме взели участие в тези диалози, не сме част от оформящото се болшинство, към този момент да сме съпротива на това болшинство “, сподели в умозаключение Карадайъ.

По-късно в днешния ден Радев ще посрещне на „ Дондуков “ 2 и Българска социалистическа партия и „ ИТН “. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР