Имаше десант на български политици в Турция - президентът Румен

...
Имаше десант на български политици в Турция - президентът Румен
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Ние трябва да гледаме нашата позиция, да се поставят и отстояват позиции в Брюксел

„ Имаше десант на български политици в Турция - президентът Румен Радев беше дни преди ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов там, а вътрешният министър Иван Демерджиев - по-късно. Това се случи в границите на три дни, а в никакъв случай преди не се е случвало. Причините са следните - ветото за Шенген. Ние опитахме да подскажем, че има нещо районно, различно. Рашидов предложи това, което Борисов направи през 2018 година - срещата в Евксиноград ".

Това съобщи в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS анализаторът проф. Владимир Чуков.

„ Не гледайте единствено визитата на Вежди Рашидов с Ердоган. По-рано той бе преводач на Борисов ", напомни анализаторът.

Възможността да бъдем медиатор сред Европейски Съюз и Турция е външнополитически инструмент за тези, които би трябвало да решат България ще бъде ли част от Шенген след година. Битката с противозаконната миграция би трябвало да бъде обвързвана с стопанската система. За да упражниш напън върху Турция, трябваше да се задейства стопански инструмент.

„ Да може турците да схванат - общата ни граница е най-натоварената в Европейски Съюз и втората в света. На българо-турската граница тези 3 КПП-та се възвръщат от ковидната фаза. Цяла Азия си праща тировете през Турция и те минават през България ", сподели Владимир Чуков.

Той предложи България да види ясно районния капацитет. „ България, Гърция и Румъния могат да създадат нещо - освен политически, чисто стопански - три страни една стопанска система. Тогава ще видите по какъв начин ще ни почитат... Турция постоянно желае пари за мигрантите. Това е инструмент за напън ", изясни той.

„ Ние би трябвало да гледаме нашата позиция, да се слагат и отстояват позиции в Брюксел.... Шест месеца преди да се сложи въпроса за Шенген трябваше да бъде подложен въпроса ", сподели Чуков.

„ Паралелно отвън делегацията от българския парламент имаше и представители на Движение за права и свободи, които обикаляха изборни региони. Не знам в каква степен тези партии разчитат на гласове от Турция ", заключи Владимир Чуков.

Относно вероятностите за 2023 година международникът сподели: „ След визитата на Зеленски в Белия дом и срещата му с Джо Байдън като че ли пластовете се раздвижиха. От Кремъл обясняваха по какъв начин Пейтриът е остаряла система, а те са подготвени за договаряния... Три сюжета се въртят. Имат Крим, въпреки това - Луганск и Донецк и от трета страна - Запорожие и Херсон ", сподели Чуков.

Относно абсурда Катар-ЕС той цитира, че съгласно някои „ Арабската пролет " е Катарска самодейност. „ Мондиалът е част от тази упоритост на това емирство. 300 000, които желаят да покажат на света - ние сме мощните, ние сме водачите. „ Мюсюлмански братя " печелеха изборите в Тунис с финикийските знаци, които идват от Доха ", добави Владимир Чуков.

Нова Нюз, „ Денят онлайн "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР