Иманяри продължават да копаят и рушат акропола на Хераклея Синтика.

...
Иманяри продължават да копаят и рушат акропола на Хераклея Синтика.
Коментари Харесай

Проф. Вагалински: Иманяри рушат акропола на Хераклея Синтика и оставят след себе си безобразни трапове

Иманяри не престават да копаят и разрушават акропола на Хераклея Синтика . Това съобщи пред „ Фокус “ проф. Людмил Вагалински , който преди 17 години е почнал изследване на голото поле, което след това се оказва е дин от най-интересните антични градове в Югозападна България.

„ Те не престават във високата част на акропола да копаят и разрушават. Съвсем скоро ми се обадиха локални хора, с които работим на терен. Те сигнализираха, че има пресни иманярски ровове “.

По думите му археолозите и локалната власт пробват да си спомагат , с цел да сложат завършек на тези нападения , само че все пак иманярите демонстрират, че не се стопират пред нищо в желанието си да заграбят съкровищата. Той добави, че след тях о стават големи трапове , от които археолозите се пробват да спасят находките, които не са били откраднати. Всичко това в допълнение затруднява работата на експертите , които работят на терен.

Проф. Людмил Вагалински съобщи, че все пак предходната година е била доста сполучлива от археологическа позиция, защото е е намерено единственото в България светилище на богинята Нимезида .

„ Това е едно от дребното известни светилища въобще в голямата Римска империя, която се е простирала на три континента “.

Археологът добавя, че находките от Хераклея Синтика са дали доста скъпа информация за един отминал свят, който е съществувал по нашите земи преди доста дълго време. Сред тях са доста добре непокътнати надписи от римско време, някои от които са с имперско значение. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР