Имаме всичко необходимо за посрещане на новата вълна, но трябва

...
Имаме всичко необходимо за посрещане на новата вълна, но трябва
Коментари Харесай

На прага на новата вълна: готови сме, но пари няма |

" Имаме всичко належащо за посрещане на новата вълна, само че би трябвало да бъде финансирано. " Това сподели по bTV служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров във връзка стремителния растеж на нови случаи у нас.

Той добави, че до момента парите за първа линия са били изплащани постоянно, само че бонусите за август са под въпрос, защото бюджетът не е обновен. Кацаров разясни, че в бюджета на здравното министерство е имало планувани 35 млн. за първа линия, само че до края на юли са изплатени 350 млн. лева, които са били вземани от бюджетите на останалите министерства.

По думите му всички нужни процедури за обезпечаване на лекарства, защитни средства, децинфекционни материали са стартирани, само че финансирането им също не е обезпечено.

Министърът разяснява и въвеждането на ограничаващи ограничения, което е било разисквано на среща със здравни специалисти. Той позволи, че идната седмица някои от тези ограничавания ще влязат в действие. Те плануват съкращаване на потенциала в заведения и закрити пространства, където се събират огромна брой хора.

" Вероятно в идващите дни цялата страна ще влезе в оранжевата зона, основният индикатор, който следим, е броят на заетите болнични кревати. В момента са заети към 2000 кревати и това съвсем доближава потенциала от 2500 кревати, при който могат да се лекуват заболели с ковид, без да се засягат другите типове лекуване ", уточни Кацаров и призна, че бързия ритъм на запълване на леглата в лечебните заведения буди паника.

По думите му администрацията на здравното министерство е направила всичко належащо, с цел да форсира процеса на имунизация, само че решението да се имунизираш е персонално.

" Направихме всичко във връзка с имунизацията.  Но аз не преставам да съм на мнение, че тя би трябвало да бъде доброволна. Ако хората не желаят да се имунизират – няма да се имунизират ", уточни той.

Здравният министър разяснява и въвеждането на безвъзмезден амбулаторен пакет от прегледи и проучвания, които могат да се правят от лекарите в извънболничната помощ. По думите му това е метод да се понижи натискът върху лечебните заведения, защото експертите от първичната помощ ще могат да лекуват пациенти с ковид отвън лимитите, които имат за останалите болести. Осигурени са и безвъзмездни медикаменти.

Днес амбулаторният пакет ще бъде показан на НЗОК и БЛС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР