Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

...
Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген
Коментари Харесай

Радев: България има всички шансове да се присъедини към Шенген догодина

" Имаме всички шансове следващата година България да се причисли към Шенген " - това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в Тирана, където участва на среща, отдадена на Западните Балкани.

Той добави, че прави това изказване въз основата на диалозите си с водачите на Австрия и Нидерландия, които се оповестиха срещу приема на страната ни в Шенгенското пространство.

" Продължаваме да работим на всички равнища на дипломацията, само че би трябвало да се прави и работа в България. Моят съвет и зов към всички политически партии е тази тематика да не се политизира и да не се употребява за персонална кавга сред партийни водачи. "

Радев дефинира като основно приемането на законите по проекта за възобновяване и резистентност, които касаят правосъдната промяна: " Това е нещо, което наложително би трябвало да се свърши. "

Въпреки това президентът отхвърли да предвижда по-бърза развръзка:

" В избрани страни от Европейски Съюз има наслоени с години настроения против България - знаете от кой момент, доста от дълго време. Вече десетилетия. Тези настроения, мога да кажа предизвестия, къде основателни, къде не, доста мъчно се пречупват. Но съм уверен, че в случай че има единение на напъните, ще успеем. "

Коментарът на президента идва, откакто по-рано денем представителите на двете въпросни страни към този момент потвърдиха позициите си срещу влизането на България в Шенген.

" Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма утвърждение от страна на Австрия за разширението с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани незаконни имигранти. Това значи, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна страна, каквато е Австрия. Първо би трябвало да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността, " уточни австрийският канцлер Карл Нехамер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте бе по-дипломатичен: " На този стадий за България не е " не ", а е " към момента не ". Ще бъде належащо повече време заради две аргументи: нова оценка на Механизма за съдействие и инспекция, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че идната година можем да създадем стъпки напред ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР