Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не

...
Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не
Коментари Харесай

Проф. Христова: Водещ в момента е респираторният синцитиален вирус

„ Имаме три доказани случая на свински грип, само че това не би трябвало да ни плаши, а да се пазим, с цел да не се заразим, да не заразим и другите “. Това сподели пред БНР шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова във връзка със случаи и на свински грип у нас.

„ Помагат противоепидемичните ограничения, а в този момент има и напредък на вирусите, причиняващи остри респираторни болести, освен на свински грип. Това е обикновено за сезона, само че този път стартира по-рано и с повече заболели “,  означи проф. Христова.

Водещо място с пъти по-често заразяване измежду хората обаче има респираторният синцитиален вирус, който е рисков за новородените и за доста възрастните хора. При доста дребните деца и при доста възрастните може да протече по-дълго, по- тежко наранено, за седмици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функционалност, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години, описа проф. Христова. По думите ѝ те са пострадали, тъй като нямат направен имунитет, постоянно са в групи в детските градини.

Специалистката предложи родителите да отделят децата от огромни групи хора. „ Също не би трябвало да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, би трябвало при първи признаци да се спре детето от контакт с другите деца. Имаме два антивирусни препарата за този вирус, само че противогрипните ваксини не ни защищават от него “, разясни още проф. Христова.

Тя заяви също по този начин, че на второ място по периодичност е риновирусът, още веднъж при деца. В момента има още аденовируси, паравируси и други, изброи шефът на НЦЗПБ.

„ Сега е и моментът да се имунизираме, не е късно, тъй като вълната ще е януари до март. Имаме още две седмици да се имунизираме “, означи тя и призна, че безплатните ваксини за възрастни всяка година не доближават, само че добави, че се водят договаряния за закупуване на още противогрипни ваксини.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР