Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не

...
Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: У нас има подем на случаите на скарлатина

Имаме три доказани случая на свински грип, само че това не би трябвало да ни плаши, а да се пазим, с цел да не се заразим, да не заразим и другите. Това сподели за БНР проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания във връзка със случаи и на свински грип у нас.

" Помагат противоепидемичните ограничения, а в този момент има и напредък на вирусите, причиняващи остри респираторни болести, освен на свински грип. Това е обикновено за сезона, само че този път стартира по-рано и с повече заболели. Водещо място с пъти по-често заразяване измежду хората обаче има респираторният синцитиален вирус, който е рисков за новородените и за доста възрастните хора. При доста дребните деца и при доста възрастните може да протече по-дълго, по- тежко, наранено, за седмици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функционалност, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са пострадали, тъй като нямат направен имунитет, постоянно са в групи в детските градини. Този вирус е водещ и в света. Мерките са родителите да отделят децата от огромни групи хора, това са моите рекомендации. Също не би трябвало да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, би трябвало при първи признаци да се спре детето от контакт с другите деца. Имаме два антивирусни препарата за този вирус, само че противогрипните ваксини не ни защищават от него ", разясни още проф. Христова.

" Сега е и моментът да се имунизиране, не не късно, тъй като вълната ще е януари до март. Имаме още две седмици да се имунизираме. Ваксини против грип да се създават през цялата година е едно положително предложение. Водят се договаряния за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в целия свят сега. Вярно, че всяка година те не доближават, изключително тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора ", добави проф. Ива Христова.

Дали има връзка сред Covid-19 и грипа в този момент, проф. Христова разясни, че ковид го има, въпреки и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, само че това отново е естествено и не би трябвало да ни плаши.

„ У нас обаче също има напредък на случаите на скарлатина ", разясни още проф. Христова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР