Имаме средно по 5 случая на година, при които установяваме

...
Имаме средно по 5 случая на година, при които установяваме
Коментари Харесай

Шеф в ГДБОП: Мъж се самоуби край София, докато излъчва на живо във фейсбук

" Имаме приблизително по 5 случая на година, при които откриваме децa с обезпокоително държание в TikTok, Фейсбук или други интернет приложения, които се държат несъответстващо - възнамеряват да се самоубият или наранят. На процедура ги спасяваме, като се свързваме незабавно с тях и родителите им “. 

Това разказал пред " Телеграф “ шефът на отдел " Киберпрестъпност “ в ГДБОП Владимир Димитров.

" Имали сме и случаи, при които младежи се нараняват, показвайки се в интернет за да се самоизтъкнат. Мога да кажа, че най-малко по два пъти в годината се случват.

При един от тях 15-годишно момиче изясни, че е в меланхолия, тъжно й е и възнамерява да отиде на " по-добро място “. Веднага намерихме родителите и им казахме какво прави детето им в обществените мрежи и защо предизвестява. Вече по-късно те се обърнаха към психолог “, описа комисар Димитров.

По думите му в такива обстановки би трябвало да се работи бързо, с цел да не се стигне до съдбовни последствия. Намира се IP адресът на компютъра, от който написа детето, и се изпращат служители на реда на място.

" Обикновено са девойки и момчета от проблематични фамилии, някои са разведени, други са отглеждани от баби и дядовци, има и такива, в които се вижда недостиг на родителско внимание. Често до сходни способи на закани стигат и деца, които бягат от обществени домове. Опитват посредством това самовъзвеличаване пред аудитория да покажат, че са разнообразни. Като се намесим обаче, нещата се трансформират “, добави киберполицай №1. 

Другият шлагер, който сега се шири в обществените мрежи, е малолетни да се снимат и да качват голи фотоси. TikTok обаче има специфичен програмен продукт, който засича голи тела и непосредствено блокира клиповете.

" Много постоянно получаваме така наречен отчети от TikTok за сходни подиуми. Наскоро имахме за две български девойки на 11 и 12 години, които се къпят голи в банята и се снимат, а след това пробват да качат клипа. Филтрите ги блокират, ние получаваме информацията и отново опираме до родителите им “, описа шефът на отдел " Киберпрестъпност “. 

Освен да избавят деца, които желаят да се самоубиват, спецполицаите предотвратяват и доста по-опасни обстановки с възможни почтени жертви. Преди няколко месеца арестували мъж от бургаско село, който заплашил, че ще нахлуе в учебно заведение и ще избива деца. " Има онлайн платформа за безвъзмездна психическа помощ.

Обикновено го употребяват някогашни военни в Съединени американски щати. Българинът споделил, че не се усеща добре душевен, ще влезе някъде и ще нарани някого. Незабавно от Щатите ни изпратиха сигнал. Установихме го и го задържахме.

Той призна и се разкая. Каза, че е бил неустойчив и по тази причина го е споделил “, описа шефът на отдел " Киберпрестъпност “ в ГДБОП. По-късно се оказало, че мъжът работи в завод, само че преди този момент е бил бачкатор в чужбина. Понаучил няколко думи на британски и разкрил платформата. Всяка година най-малко 2-3 нашенци пишат в уеб страницата, сочат данните на антимафиотите. 

Най-кървавият случай обаче е от преди година. Мъж от софийско село се самоубил, до момента в който излъчва онлайн във Фейсбук. Гръмнал се в главата с револвер. " Видеото е било рипортнато от негови другари, които са го видели, след което е спряно. Стояло е интензивно към 20 минути. При такива случаи сме безсилни. После блокираме всевъзможен достъп до сходни клипове “, добави комисар Димитров. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР