Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и

...
Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и
Коментари Харесай

Доц. Калпачки: 30-40 годишни мъже и жени правят инсулти след прекаран COVID-19

Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и единствената причина, която откриваме за това след обстойни проучвания, е прекарания COVID-19.

Това споделя ръководителят на Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ „ Св. Анна “ доцент Росен Калпачки.

Става въпрос за мъже и дами по на 30-40 години, които са били здрави, без никакви рискови фактори за – без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни болести, и внезапно вършат инсулт, прецизира доцент Калпачки в изявление за акцията „ + мен “ на Министерство на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

След белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система, споделя неврологът.

„ Пост-COVID синдромът се свързва главно с неврологичните недоволства, с така наречен „ “. Много дълго време тези пациенти се усещат изтощени, концентрират се мъчно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към нормалния метод на живот. За всичко това са отговорни неврологичните нарушавания. Това е и още една причина да предлагам имунизацията – с цел да си спестят хората бъдещи здравословни затруднения “, поучава доцент Калпачки.

По думите му всички над 6 000 заболели с COVID-19, които са минали през болница „ Св. Анна “, са съветвани неврологично. Доц. Калпачки е безапелационен, че пандемията е повишила риска от по-тежко боледуване и затруднения при болните с неврологични болести.

„ Връзката тук е двупосочна, само че е по-скоро по посока на това, че преболедуването на COVID-19 предизвиква по-тежко протичане на главните им болести, а не толкоз, че неврологичните болести допускат по-тежък COVID-19. Хората с неврологични болести боледуват от COVID-19 доста по-често , когато не са имунизирани. В нашата клиника сме имали и пациенти, които са били с COVID-19 и след имунизация, само че при тях болестта е протичало надалеч по-леко “, прецизира неврологът.

Пандемиите от други болести и особено респираторни не са оригиналност за човечеството, споделя доцент Калпачки. Единственият метод, по който хората са се справяли с всевъзможни епидемии, е, когато съвсем 100% от тях са имунизирани.

„ Няма неврологично заболяване, което да е противопоказание за имунизация против COVID-19. Ваксината може само да ни защищити “, безапелационен е той.

„ След като желаеме във всяко нещо да бъдем част от Европа, би трябвало и във имунизацията да се стремим към същото. Просто в Европа надалеч по-голяма част от популацията е имунизирана. Как го реализираха те, не знам, само че и ние би трябвало да го създадем “, уверен е доцент Калпачки.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР