Имаме сигнали за недостиг на лекарствени продукти, които лекари препоръчват

...
Имаме сигнали за недостиг на лекарствени продукти, които лекари препоръчват
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Антибиотик би следвало да се отпуска само по лекарско предписание

" Имаме сигнали за дефицит на лекарствени артикули, които лекари предлагат за лекуване на пациенти с COVID-19. Това са лекарствени артикули, съдържащи азитромицин и такива за разреждане на кръвта ". Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.
" Имаме уверения от търговците на едро, че още през днешния ден някои от тези 12 продукта, съдържащи азитромицин, към този момент са налични. С търговците на едро сме разговаряли да се навакса това нараснало търсене ", сподели тя, като добави, че дефицитът на медикаменти е обикновено събитие и не може никога да провокира суматоха.
 Проф. Асена Сербезова: Намирам връзка сред инспекциите в аптеките напролет и обвиняването против мен Проф. Асена Сербезова: Намирам връзка сред инспекциите в аптеките напролет и обвиняването против мен
В края на предходната седмица, Българският фармацевтичен съюз заяви за развиване във връзка с обвиняването против ръководителя си проф. А...
" Когато има свръхупотреба на антибиотици е допустимо да си отгледаме резистентни варианти и когато в действителност имаме потребност от даден антибиотик, той да не подейства ", означи фармацевтът. По думите й СЗО е открила, че едвам 8% от пациентите, които са приети в болница с COVID-19, фактически са имали бактериална или гъбична зараза, която да изисква лекуване с антибиотик. " Антибиотик би следвало да се отпуска единствено по лекарско наставление. Напоследък, обаче, следим едно събитие за лечение по телефона, постанова се доста постоянно фармацевтът да се свърже с лекаря по телефона, само че различен е въпросът по какъв начин открива дали от другата страна фактически е доктор ", сподели проф. Сербезова.
Според нея пред всеки фармацевт стои сложен избор – дали да наруши законодателството и да бъде санкциониран или да върне пациент, който фактически да има потребност от този артикул, само че му е отхвърлен обзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР