Имаме сериозно забавяне на потребителския индекс в последните месеци. През

...
Имаме сериозно забавяне на потребителския индекс в последните месеци. През
Коментари Харесай

Адриан Николов: Цените на храните ще продължават да се повишават

" Имаме съществено закъснение на потребителския показател в последните месеци. През май и юни на месечна база сме на дефлация. Това значително отразява от една страна динамичността при храните, а от друга - много по-евтините горива спрямо предходната година ". Това разяснява пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Дефлацията обаче е мощно лимитирана в горивата, някои храни и туристически услуги, уточни той и добави, че това не се отразява кой знае какъв брой на междинния домашен разход. Според него е рано да се каже дали ще останем на дефлация през август и септември.

" В идващите месеци най-вероятно още веднъж ще виждаме динамичност от вида на 6-7% на годишна база и от порядъка на -1 до към 1 на месечна, зависи от съответните събития в този месец, най-много при горивата и храните. Средносрочно още веднъж ще виждаме от вида на 2-3% най-малко годишно в идващите няколко години. Няма по какъв начин да се върнем на тази обстановка с нулева инфлация, на каквато бяхме привикнали ", разяснява икономистът в изявление за предаването " Преди всички ".

Всички прогнози сочат като цяло много по-сериозна инфлационна обстановка от тази, на която бяхме привикнали в последните години, уточни той и изясни:

" Бяхме привикнали да сме в една много особена икономическа обстановка, в която приходите на семействата растяха много бързо, а на процедура покачване на цените нямаше. Това най-вероятно няма да е по този начин. Ще има едно непрекъснато догонване на заплатите, на обществените помощи, на пенсиите в догонване на инфлационния развой ".

Като фактори, които изискват по-високи потребителски цени, икономистът уточни по-скъпите горива, по-високите разноски за труд и цената на някои основни първични материали при храните. В този смисъл той означи и въздействието на войната в Украйна.

Според него цените на питателните артикули ще не престават да нарастват до края на годината.

За индустриалната инфлация икономистът разяснява:

" Ако погледнем целия показател, в последната година виждаме една детонация до към края на 2022 година и по-късно един доста бърз спад. На процедура цялата тази динамичност е заключена съвсем извънредно в динамичността при горивата и при електрическата енергия и енергийните артикули. Няма по какъв начин да чакаме, че динамичност в толкоз съответен бранш ще се отрази на цялостния ценови показател ".

Николов означи и помощите за сила за бизнеса от предходната година, които по думите му значително са смекчили тази " детонация " на цените на електрическата енергия и горивата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР