Имаме развитие в отношенията, които се подновиха на 1-2 август

...
Имаме развитие в отношенията, които се подновиха на 1-2 август
Коментари Харесай

Джема Грозданова: България не е правила компромиси при договора с Македония

Имаме развиване в връзките, които се възобновиха на 1-2 август с подписването на контракта за добросъседство и съдействие с Република Македония. Правим жеста да отидем в Струмица, с цел да изпълним първото междуправителствено съвещание сред двете страни. Сега чакаме ратификация на контракта и влизането му в действие до края на годината, сподели в " Още от деня " депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова - ръководител на Комисията по външна политика в Народното събрание.

Тя посочи, че от българска страна Министерски съвет е внесъл в Народното събрание контракта и той към този момент е разпределен в комисиите по външна политика и европейските въпроси.
Ние сме подготвени, когато македонската страна направи същото, редом да разгледаме в комисии и да внесем в пленарна зала този контракт, съобщи Грозданова.
По думите ѝ отпадането на роуминга сред България и Западните Балкани е допустимо на равнище " Европейски Съюз - Западни Балкани ".
Това ще стане много скоро, уповавам се. Сроковете, които ги одобряваме като скорошни на равнище Европейски Съюз, са в действителност много дълги. Така че за няколко години допускам, че и това ще се случи. Изцяло отпадането на роуминга ще бъде много дълъг развой, предизвести депутатът от ГЕРБ.
Според нея България не е правила взаимни отстъпки с значимите за нея неща при правенето на контракта за добросъседство с македонската страна.
Имаше алените линии, от които нямаше по какъв начин да отстъпим. Например, признаването на езика, сподели Джема Грозданова.
Според нея отрицателните настройки, които се коренят в предишното и в другата интерпретация на историята ни, могат да бъдат преодолени.
Така Македония ще може да тръгне по-лесно към НАТО и Европейски Съюз. Без нашата поддръжка и без поддръжката на прилежащите страни, членуващи в Европейски Съюз, няма по какъв начин да има развиване по този въпрос, добави Грозданова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР