Имаме ръст с 50% на кандидат-студентите. Това се дължи на

...
Имаме ръст с 50% на кандидат-студентите. Това се дължи на
Коментари Харесай

Ректорът на СУ разкри какво трябва да се случи, за да се повиши качеството на висшето образование у нас

Имаме растеж с 50% на кандидат-студентите. Това се дължи на обстоятелствата, че младежите несъмнено ги е боязън да отпътуват в чужбина и в университета ще одобряваме с оценките от матурите, а не с обичайните изпити, поради ограничения за сигурност.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия ректорът на СУ "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков.

"Винаги съм казвал, че с цел да има по-голямо качество във висшето ни обучение, би трябвало да одобряваме по-малко студенти или да понижаваме бройките в специалностите. В последните 5 години това се случва и качеството се подвига. Стратегията за висшето обучение е заложена за идващите 10 години. Тя е добра съгласно мен и се натъртва на цифровизация на образованието и на това по какъв начин да учим цялостен живот. За мен предлагането за бакалавърските стратегии е използвано единствено са специалности свързани с изкуството ", разкри той.

Проф. Даниел Вълчев: Не е значимо по какъв начин влизаме, а по какъв начин излизаме от университета

"В СУ имаме огромни достижения на връзката сред студентите и действителната процедура - стажове и образование в действителна работна среда. Правим доста неща и осигуряваме многочислени стажове. Съгласен съм, че в България практическото образование не е толкоз добре наранено. Това също е заложено в тактиката за висше обучение и ние ще продължим да акцентираме на подобен вид образование на студентите ни.

Софийският университет се изкачи със 150 места в международна ранглиста

"За да продължим да се изкачваме в класацията на най-хубавите университети, би трябвало да поставяме още доста години работа. Другото извънредно значимо изискване е още по-добро финансиране. В първата стотица на тази ранглиста университетите имат бюджет от един милиард. Аз считам, че СУ е съвременен и с цел да влезем в първите 500 най-хубави университети, не е належащо доста огромно увеличение на бюджета ни ", звърши проф. Герджиков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР