Имаме произнасяне от Брюксел, че не е на лице държавна

...
Имаме произнасяне от Брюксел, че не е на лице държавна
Коментари Харесай

Затегнете коланите. Летище София отлита от държавата

" Имаме изговаряне от Брюксел, че не е на разположение държавна помощ ". Това съобщи в четвъртък министърът на превоза Росен Желязков на брифинг в централата на ГЕРБ и " Капитал " го удостовери през еврокомисията. Преведено това значи, че Европейската комисия е дала зелена светлина на промени в договорката за летище София и напълно скоро държавният обект ще има частен собственик. След като в последния миг концесионерът на летище София - фондът Meridiam изиска и очевидно получи огромна ковид-отстъпка - да не заплаща 24.5 млн. евро концесионни такси на година за първите 10 години от периода на 35 годишния контракт, а да ги заплати през последните 10.

Договорът за концесията беше подписан на 22 юли 2020 година Цялата процедура продължи към две години. Темата обаче стана мощно настояща едвам на финалната права, откакто стана ясно, че парамерите на концесията се трансформират в поседния миг.

Българска социалистическа партия в лицето на Румен Гечев съобщи, че България ще пие една студена вода, а непознатият вложител получава директна държавна поддръжка. А водачът на Демократична България Христо Иванов съобщи, че " Българската страна се отхвърля от половин милиард лв. от името на народа. Тези пари отидоха в следващия бунар, в който изтичат нашите пари ". Транспортният министър пък окачестви реакциите като " партизански набег ". А концесионерът, който още не е влезнал във притежание, стартира да плаши със съд.

Но историята в резюме е, че двугодишният полет на летището към частния си собственик мина по бързата и удобна държавна писта с неприкрит любимец. Министерството избра основания в Париж фонд Meridiam, въпреки да имаше и по-силни предложения, след това Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд бързо потвърдиха избора на ръководещите. За десерт спечелилият получи дълга 10 годишна почивка за концесионните заплащания (а може би и по-високи летищни такси за отскок). Единственото утешение е, че шансът някой да ръководи по-зле летището от страната е доста дребен. А сигурният факт - българският поданик краткотрайно ще бъде лишен от съвсем половин милиард лв. доходи в бюджета.
Ще платя, само че различен път
Предложението на концесионера е за отсрочване на заплащането на годишните концесионни хонорари - " дължими за първите 10 години от периода на концесията, за последните 10 години от периода на концесията ", пишат от Министерство на превоза. Концесионният контракт е планувал (или най-малко беше предвидил) страната да получава по-голямата от двете суми - 24 542 010 милиона евро или 32% от приходите на година.

Пандемията в действителност удари авиацията, само че получената отстъпка наподобява прекомерно огромен поклон към концесионера. Първо, тъй като е написан период от цели 10 години, а упованията са авиацията да се възвърне надалеч по-бързо. Към летищата във Варна и Бъргас, които от години са на концесия, също беше изработен компромис с заплащането, само че отлагането е за една година, не 10. Второ, не излиза наяве, за какво въпросните заплащания ще се заплащат в последните 10 години на концесията, когато инфлацията ще е изяла огромна част от парите, а не от 11-тата година, да вземем за пример. От отговорите на спомагателните въпроси, които " Капитал " изпрати до министерството излиза наяве, че не е планувано индексиране на заплащанията с инфлацията, като не излиза наяве за какво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР