Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера.

...
Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера.
Коментари Харесай

Хинков: Връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици

Имаме проекторешение, което би трябвало да бъде разисквано на равнище премиера. Той се е заел да събере представители на съсловните организации, с цел да решим дефинитивно въпроса. Това съобщи пред публицисти здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос дали е взето към този момент решение за някои медикаменти да бъдат върнати хартиените наставления.

Проекторешението е да се даде опция за различно изписване на електронна и хартиена рецепта, разясни министърът. И добави, че има опция самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа.

Хинков уточни, че срещата се чака тази седмица, а в нея евентуално ще вземат участие и представители на " Информационно обслужване ". Проблемът е, че има избор на съмнение и това малко трансформира графика, разяснява той.

По думите му връщането на хартиените предписания може да стане за избран период и единствено за антибиотици. Според него сканиране или качване от дневника за медикаменти на аптеките в Националната здравноинформационна система е опцията, която се обмисля за хартиените предписания. Хинков разясни още, че електронната рецепта си остава, само че ще се даде опция " да се приспособява цялата система към новата смяна ". Ако се окаже, че има опция хартиените предписания да се електронизират, да бъдат проследявани, тогава ще получим същия резултат, който имаме и с електронните, разяснява той.

Относно възбраната за износа на медикаменти, министърът разяснява, че има опция тя да отпадне, в случай че сигналите за липса на лекарства намалеят. Следим обстановката. Когато паднат сигналите под несъмнено равнище, да знаем, че имаме задоволително съществуване на антидиабетични медикаменти, ще отменим заповедта, означи Хинков.

Борим се за оптималното, ще получим оптималното, сподели министърът по отношение на правенето на бюджета на здравната каса за 2024 година.

В петък министърът на финансите Асен Василев показа главните параметри на проектобюджета на страната за 2024 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР