Имаме пореден проект на Закона за държавния бюджет за 2023

...
Имаме пореден проект на Закона за държавния бюджет за 2023
Коментари Харесай

Нов глас срещу бюджета: Общините само ще оцелеят, нищо повече

„ Имаме следващ план на Закона за държавния бюджет за 2023 година Числата за общините в този бюджет са тези, които бяхме договорили още през предходната година първо с постоянен, след това със длъжностен кабинет и те ще бъдат задоволителни на общините до края на тази година, с цел да покрият главните разноски за всички услуги, които дават, само че нищо повече “. Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева – изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България.

„ В тези цифри няма бюджет, който да ни оказва помощ да вървим напред и да се развиваме. Това са средства, с които ще можем да оцелеем “, акцентира тя.

По думите ѝ на макрониво нарастването за общините е с към 14% по отношение на обновените цифри на Бюджет 2022. Към момента обаче те ги виждат като общи цифри и не знаят каква част от тях ще бъдат ориентирани за обособените сфери.

„ 70 на 30 – 70% от общинските бюджети идват като дотации и прехвърляния от централния бюджет и едвам 30% от всички доходи на общините се образуват от нашите лични локални доходи – от налозите на жителите. Затова е толкоз значимо за общините да има признат държавен бюджет. Ние сме мощно подвластни от прехвърлянията от централния бюджет. Винаги са нужни повече средства при такава огромна взаимозависимост от централния бюджет “.

Георгиева даде образец, че са нужни повече средства за предварителна защита на бедствия, както и целеви средства за компенсиране на растежа на инфлацията в строителния бранш.

го значимо за нас е числата, които ще забележим в дефинитивно признатия държавен бюджет, да адресират по съответен метод и инфлационните процеси “, добави тя.

По думите й към този миг не са получили средства нито по Плана за възобновяване, нито от новите стратегии от новия програмен интервал:

„ Нито лев от европейската поддръжка към общините не е постъпил по нашите бюджети през тази година “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР