Имаме по-ниска инфлация от Полша и Румъния, както и от

...
Имаме по-ниска инфлация от Полша и Румъния, както и от
Коментари Харесай

Икономисти за еврото: Как ще повлияе въвеждането му на цените в България

" Имаме по-ниска инфлация от Полша и Румъния, както и от Унгария - цели три пъти. Те не са декларирали желание за участие в еврозоната ", добави Гълъбинов.

 

По думите му с помощта на механизма ИЕРЕМ 2 макроикономическите индикатори са повлияни. " Инфлацията у нас главно идва от питателните артикули. Повечето от храните, които консумираме, са импорт. Не би трябвало да плашим хората, че като влезем в еврозоната ще обеднеем, в противен случай - ще има стабилизиране и увеличение на приходите ", акцентира Гълъбинов пред Нова нюз. И добави, че като членове на еврозоната и Шенген България ще стане магнит за вложения.

Независимият финансов съветник Преслав Китипов счита, че жителите с по-висок ценз разполагат с повече информация за въздействието на еврото. " Те не са уплашени, а схващат изгодите от въвеждането му. С останалата част от популацията би трябвало да се работи повече и да им се даде подробна и простичка информация за въздействието на еврото върху техния бюджет. В Хърватия 65% от цените на храните са останали без смяна, 20% са се намалили, остатъкът е с малко по-високи цени. Това е страна, близка до нас, чакам при нас да се получат сходни данни ", съобщи той.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР