Имаме планиран дефицит към края на годината от 3%, който

...
Имаме планиран дефицит към края на годината от 3%, който
Коментари Харесай

Никола Янков: Бюджетът не е пробит, има обаче странни компенсации за зърнопроизводители, миньори и т.н.

" Имаме плануван недостиг към края на годината от 3%, който най-вереоятно ще бъде изпълнен. Моментните съмнения от месец за месец не би трябвало да са някакъв проблем или мотив за терзание ", сподели той в изявление за БНР.

 

Той обаче уточни различен сериозен проблем пред стабилността на държавните финанси:

 

" Има поръчки за нови, огромни по мярка и непредвидени разходи, свързани със странни обезщетения на най-различни браншове, като зърнопроизводители, миньори и така нататък Правителството омеква към такива искания. Това продължава да е главният модел на правене на политика в България. По този метод страната се ръководи от хората с най-вече и най-тежка строителна и моторизирана техника -  тези, които могат да дойдат в центъра на София и да блокират автомагистралите ". 

 

Тези неща в действителност са риск за бюджета, а не самата рамка, която е заложена - тя е добра, означи специалистът. 

 

Датата 01 януари 2025 година просто беше обявена от служебното държавно управление на Радев, когато то се отхвърли от поставената цел за влизане в еврозоната през 2024 година, изясни Никола Янков.

 

" Това стана без диспути и причини. Беше второто отсрочване. В момента Министерството на финансите просто препотвърди датата, която беше декларирана през февруари тази година. Не виждам обаче съответни дейности, които да се подхващат. Все още е незнаен основният договарящ от България с еврогрупата. Не е ясно и къде е политическият център на този развой ". 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР