Имаме около два млрд. повече приходи предвидени докрая на годината.

...
Имаме около два млрд. повече приходи предвидени докрая на годината.
Коментари Харесай

Асен Василев: Най-голям шок заварих в разходната част - харчено е без никакъв контрол и процедури

Имаме към два милиарда повече доходи планувани докрая на годината. Около 1,6 милиарда идват от спомагателни доходи, които Национална агенция за приходите и Агенция "Митници " ще съберат. Около 400 млн. идват от спомагателни доходи от задатъка за Плана за възобновяване. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия служебният финансов министър Асен Василев.

На въпрос от кое място са се появили тези два милиарда за два месеца Василев отговори, че просто са спрели да ревизират фризьорските салони и са почнали да ревизират огромните компании с огромен оборот.

Той посочи, че ще оставят парламенът да реши по какъв начин да се разпореди с тези два милиарда лв..

Това, което ние предлагаме, е Народното събрание да реши, а не това да го реши държавното управление. По този мотив сме подготвили актуализация на бюджета, където предлагаме парите да отидат за актуализация на пенсиите, т.е. 50-те лева, които се раздават на калпак, да влязат в една естествена актуализация. Тя ще изисква и повече запаси от този за 50 лева, само че все пак хазната може да си го разреши, обясни финансовият министър.

По думите му в опазването на здравето е планувано и финансово застраховане при положение на четвърта Коронавирус вълна.

,,Ако се случи тежка Коронавирус вълна, да не би трябвало да търсим пари за опазване на здравето от някъде, а те към този момент да са предвидени'', съобщи още Асен Василев.

Той изясни, че Фондът за бедствия е изпразнен, тъй като са дадени пари за бедствия от 2011 година и сега се работи по негово запълване.

За мен най-големият потрес беше разходната част – харчено е без никакъв надзор, без никакви процедури, давани са пари на 3-4 компании. Става въпрос за отпуснати над милиард лв. без никакъв търг, уточни още финансовият министър.

,,За мен не е обикновено в държава-членка на Европейски Съюз 43% от пенсионерите у нас да са под линията на беднотия. Да, тези 50 лв. добавка към пенсиите помогнаха на хората, само че това би трябвало да става по почтен и легален начин'', безапелационен бе Асен Василев.

Той увери също по този начин, че страната разполага с нужните средства за избори 2 в 1, в случай че с изключение на постоянните избори за президент, се стигне и до нов предварителен парламентарен избор.

За задачата са обезпечени 133 млн. лв. и бюджетът ще издържи, акцентира министърът на финансите.

По отношение на Плана за възобновяване и резистентност Василев успокои, че не е съдбовно, че България към момента не е изпратила своя План до Европейска комисия, защото още не са почнали разплащанията по него, като това ще се случи през октомври или ноември.

На въпрос по какъв начин най-правилно би трябвало да се изразходят тези 12,6 милиарда от Плана Асен Василев начерта два съществени аспекта.

От позиция на финансовото министерство и структурата на стопанската система е значимо да се случат две неща с тези пари. На първо място да си пренастроим енергийната система, тъй като нашата сила е доста скъпа сега и би трябвало да я пренастроим по този начин, че да имаме естествена цена на електрическата енергия. Ако не се оправи енергийната база на страната, всичко друго остава на втори проект. Второто е тези средства да бъдат пренасочени към тези бизнеси, които създават артикули с висока добавена стойност, изясни той.

Относно това какво би го предиздвикало да остане финансов министър и в едно постоянно държавно управление Василев уточни, че преди всичко би трябвало да има единодушие по икономическите визии и финансовите политики на страната.

Второ, аз не пристигам самичък, а с един екип от 15-20 души. И на трето място – отвръщам извънредно неприятно на телефонни позвънявания, изложи условията си Асен Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР