Имаме огромен проблем в енергийния сектор, 30 процента от енергията

...
Имаме огромен проблем в енергийния сектор, 30 процента от енергията
Коментари Харесай

Енергетиката ни се нуждае от конкурентоспособност и независимост

Имаме голям проблем в енергийния бранш, 30 % от силата в България е от АЕЦ " Козлодуй ", съвсем 100 % от доставките на газ у нас идват от Русия, това ни прави напълно подвластни. Затова би трябвало да ни водят две съществени тактики - оптимално конкурентоспособна сила и оптимално самостоятелна сила в границите на зелената договорка. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков в изявлението си на събитието The World Ahead 2022, проведено от изданието The Economist в София.

Премиерът сподели, че би трябвало бързо да реализираме енергийна самостоятелност. Ако не създадем нещо, ние в действителност имаме 100 % взаимозависимост, нашите мощности стават неконкурентни и несъответстващи на европейската политика, което би трябвало бързо да се промени, акцентира министър-председателят.

Според него би трябвало да се търсят благоприятни условия по тактиката слънце - батерия. Хубавото, по думите на Петков, е, че технологиите за акумулатори се усъвършенстват, разноските спадат, тъй че цялата нова енергийна тактика на България би трябвало да бъде в унисон с тези две хрумвания - оптимално евтина сила и оптимално самостоятелна сила.

Кирил Петков изрази вяра, след 13 години очакване, гръцката газова връзка да бъде реалност. Премиерът заяви, че всяка седмица беседва с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис. " Станали сме като проджект мениджъри, аз му адресирам ъпдейт доклад до каква степен са стигнали гръцките строители. Извиних му се, че това е на равнище министър-председател, само че тази връзка ни е извънредно значима ", уточни българският министър председател. Той сподели, че с Мицотакис си разменят есемеси за напредъка по трасето.

Премиерът подчертава върху това, че енергийната тактика на България би трябвало да се промени, с цел да имаме опция да развиваме стопанската система си. Чуждите вложения са ужасно понижени. Според Петков страната има достъп до най-големия пазар на света, има логистика, с която да стига тези пазари елементарно, има морска граница. България би трябвало да бъде портала на Европа от изток, само че не е, уточни министър председателят. Според него едно от нещата, които би трябвало да се трансформират, е методът на мислене на самите хора, на самите нас. Важно е да има работещи институции, само че ние би трябвало да бъдем виновни за това, което вършим. В България сме минимум самокритични, сподели министър председателят и прикани българите да запретнем ръкави.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР