Имаме обещание от , че ще бъдат разгледани всички молби

...
Имаме обещание от , че ще бъдат разгледани всички молби
Коментари Харесай

Готвят промени за компенсациите за неприети в детски градини деца

„ Имаме заричане от, че ще бъдат прегледани всички молби на родители, който не са утвърдени “, сподели по БНР Зорница Трифонова по отношение на това, че има случаи на, само че родителите им не са получили и отплата по-късно. Има единствено заричане от заместник-кмета на Столична община Мирлослав Боршош, че е изискал информация от всички районни администрации за аргументите за отвод за приемане на обезщетения.

„ Знаем, че има утвърдени 440 молби за отплата, не знаем какъв брой са отводите и какви са аргументите за това. Необходима е по-добра разяснителна акция към родителите и към общините на какви критерии би трябвало да отговорят родителите на такива деца, с цел да получат тази отплата. А от Следствен отдел към окръжна прокуратура вършат периодически образования и инструктаж за тези критерии на своите чиновници по райони. Дори родител също може да се обърне към самата община за обяснение.

Другият проблем е, че има точки, които са неразбираеми в наредбата. Родителските организации работим със Следствен отдел към окръжна прокуратура и МОН, тъй че да се създадат някои промени в Наредбата, които да улеснят родителите в при кандидатстването и общините, които обработват тези документи.
 Родители и довечера на митинг пред Столична община Родители и довечера на митинг пред Столична община
Родителите на неприети в детските градини и ясли деца излизат на митинг пред Столична община през днешния ден от 17:00 ч., осведоми БГНЕС. Ето ка...

В момента са импортирани тези промени и те ще бъдат сложени на публично разискване. Но ние желаеме и смяна в закона, а по тази причина е нужно работещо държавно управление ", съобщи още Трифонова пред БНР.

" Една от измененията в Наредбата, съответно за Следствен отдел към окръжна прокуратура, е по критерият, че имаш право на отплата, в случай че детето не е признато в общинска или държавна детска градина и не му е препоръчано равностойно място в друга детска градина.

Искаме този термин " равностойно " да не включва детска градина прекомерно надалеч за тях, и това те да откажат това място, да не е причина за отвод от отплата.

Друго значимо изискване е за детето да бъде обезпечена просветителна услуга, с цел да се отпусне тази отплата - за това се харчат тези средства. Добавили сме още две нови дати за кандидатстване за помощта към Наредбата, а също и желаеме и да има опция да пропусналите първия период за обезщетенията, да могат да подадат също документи ", разясни още за препоръчаните промени в Наредбата Трифонова.

Още от СОФИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР