Имаме нужда от офшорни вятърни турбини — и то много.

...
Имаме нужда от офшорни вятърни турбини — и то много.
Коментари Харесай

Как Северните морета могат да се превърнат в най-голямата електроцентрала в света?

Имаме потребност от офшорни вятърни турбини — и то доста. Имаме потребност от тях, с цел да реализираме задачите си в региона на климата и да се отървем от съветския газ, гарантирайки по-сигурна и самостоятелна Европа.

Проведена за първи път предходната година, Дания, Германия, Белгия и Холандия се събраха на среща на върха в Северно море в датския пристанищен град Есберг. На нея сложиха исторически цели за офшорна вятърна сила с Декларацията от Есберг. Тя проправя пътя за превръщането на Северните морета в зелена електроцентрала за Европа, както и в главен фактор за неутралността на климата и укрепването на енергийната сигурност.

Този понеделник (24 април) девет страни ще вземат присъединяване в идната среща на върха в Северно море, този път в белгийския град Остенде. Франция, Ирландия, Люксембург, Норвегия и Обединеното кралство също ще слагат политическа тежест зад развиването на зелена сила в Северни морета, в това число Атлантическия океан, Ирландско и Келтско море.

Поставената цел за офшорна вятърна сила в Северните морета в този момент е 120 гигавата до 2030 година и най-малко 300 гигавата до 2050 година Това е повече от съществуващия индустриален потенциал на съподписалите страни на национално равнище. За да изпълнят тази упоритост, страните се ангажират да изградят цяла електрическа система в Северните морета, основана на възобновима сила, като създават планове за съдействие.

Това е огромно начинание и същински образец за зеления преход в развой на основаване. То също по този начин изисква големи вложения в инфраструктура, както в морето, по този начин и на сушата.

Зеленият преход е и крайъгълен камък за поддържане на европейската конкурентоспособност в световната стопанска система. И до момента в който Северните морета ще бъдат главен снабдител на чиста, налична сила за промишлености и бизнеси под формата на електричество и водород, би трябвало да има гаранции, че няма просто да се премине от една взаимозависимост към друга. Трябва да се направи място за европейските зелени технологии и източници на сериозни първични материали за вятърни турбини, акумулатори и други.

„ Ще работим дружно в границите на НАТО и Европейския съюз за повишение на сигурността на офшорната и подводната инфраструктура, като засилим напъните за ефикасна реакция на възходящите обичайни и хибридни закани. Утре ще създадем още една решаваща стъпка към зелена и конкурентоспособна Европа, с още повече турбини, въртящи се в Северните морета. И всяка турбина ни приближава до зелено бъдеще. Ние знаем пътя – в този момент е въпрос на ускорение на темпото “, се споделя в известие оповестено от името на  Александър Де Кроо, Марк Рюте, Ксавие Бетел, Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Лео Варадкар, Йонас Гар Стьоре и Риши Сунак, водачите на деветте страни, участници в срещата на върха.

Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР