Имаме нужда от едни по-смели съдии, които да окажат такъв

...
Имаме нужда от едни по-смели съдии, които да окажат такъв
Коментари Харесай

Стоил Стоилов: Нужни са ни по-смели съдии, които да спрат ”партийните фокуси”

„ Имаме потребност от едни по-смели съдии, които да окажат подобен напън върху изборния развой, че да принудят партиите да престанат с „ фокусите “. Същото е и с пазаруването на гласове “, съобщи изборният специалист Стоил Стоилов. Според него пазаруването на гласове не е проблем на изборния развой, а на партиите и на законността.
„ Фактът, че в един чувал физическите предмети, които се намират, не дават отговор на това, което е разказано в протокола, за мен е задоволително съображение цялата изборна секция да се анулира. Ако това се повтори в няколко изборни секции и се появят подозрения, че тези цифри биха могли да трансформират резултата – да се анулира изборът в цялата община “, изрази той мнението си в изявление за БНР.

Стоилов даде образец с Кения: „ В България би трябвало най-накрая да се появи съдията Дейвид Марага, който в Кения поради сходни несъответствия на протоколи и други нарушавания анулира избори за 130 млн. $ “.

„ Тази изборна система с преференциално гласоподаване с открити партийни листи бе въведена през 2014 година Оттогава до момента непрестанно нараства броят на хората, които употребяват преференцията. Утвърди се желанието и у претендентите, и у гласоподавателите да избират освен препоръчаните от партията листи, без право на разбъркване, а и да имат глас при установяване на съответните претенденти в другите органи на властта “, означи изборният специалист и уточни какъв % са били недействителните бюлетини през годините.

„ На миналите европейски избори недействителните гласове са единствено 3,83 %. Изведнъж на локалните избори, единствено 6 месеца по-късно, вършим 15,09 % недействителни гласове “.

Според Стоилов хипотезата, че гласоподавателите се обърквали не е състоятелна: „ Хипотезите за тази нищожност са две. Едната е, че гласоподавателите не се интересуват от груповите органи на ръководство. В София се интересуват, тук недействителните гласове са по-малко от „ Не поддържам никого “ – единствено 5,16 %. А обяснението, че гласоподавателят вместо да гласоподава за партия е дал своя вот единствено за претендент също е несъстоятелно “.

Стоил Стоилов счита, че е добре да се разширят знаците, с които може да се гласоподава.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР