Имаме навика да съхраняваме голяма част от своите вещи в

...
Имаме навика да съхраняваме голяма част от своите вещи в
Коментари Харесай

Продължаваме да използваме тези 20 вещи, въпреки че срокът им на годност е изтекъл

Имаме навика да съхраняваме огромна част от своите движимости в продължение на години, даже десетилетия. На пръв взор са като безконечни. Уви, използването на много от тях е лимитирана и след приключването им на периода на валидност стават безполезни, даже рискови, написа BrightSide.

Ето за какво в идващите редове ще ви представим 20 от най-често срещаните предмети, които използваме даже след приключването им на периода на валидност.

Водороден пероксид - 2 месеца

Почти всички имаме сходно нещо в домашната си аптечка, само че малко на брой знаят, че губи свойствата си 2 месеца след отварянето му.

Подправки - 2 години

Обичате да събирате редки типове подправки? Имаме неприятни вести. Ще се наложи да опреснявате това, с което разполагате, на всеки 2 години, тъй като подправките нормално губят своите свойства и усет след подобен интервал от време.

Спортни обувки - 6 месеца

Ходилата и облегалките на спортните обувки се износват бързо при интензивно потребление. Маратонките, с които бягате, би трябвало да се сменят на всеки 400 километра, а обувките за други спортни действия - след 6 месеца постоянна приложимост.

Пакетче чай - 6 месеца

Дори и да държите пакетчетата чай в затворени и херметически опаковки, след 6 месеца те не са подобаващи за пиянство, защото чаените листа имат способността да ферментират.

Слънчеви очила - 2 години

Ултравиолетовите лъчи оказват негативно влияние върху лещите. След известно време лещите " разрешават " да преминат повече лъчи. Точният период на валидност се дефинира от всеки обособен производител, само че се предлага да сменяте слънчевите очила един път на 2 години.

Паста за зъби и четка за зъби - 1 година и 3 месеца

Четката за зъби би трябвало да се сменя на всеки 3 месеца, с цел да не се трансформира в развъдник за бактерии. Пастата за зъби би трябвало да се съхранява не повече от 1 година след отварянето й. Ето за какво, в случай че имате дребна паста или четка за пътешестване, най-добре да ревизирате срокът им на валидност.

Кърпи - 3 години

Мокрите кърпи са идеална среда за развиването на бактерии. Постоянното им пране просто износва плата, а когато то е при високи температури, процесът е няколко пъти по-бърз. Сменяйте кърпите си на всеки 3 години.

Гребен и четка за коса - 1 година

Срокът на валидност на гребена или четката за коса е единствено една година, даже в случай че ги почиствате и измивате постоянно. След този интервал може да имате проблеми с косата, в това число и да ви се появи пърхот.

Четки и гъбички за грим - 5 години и 6 месеца

Не единствено че би трябвало да измивате четките си за грим след всяка приложимост, само че и да ги подменяте на всеки 5 години. Бъдете сигурни, че кожата ще ви бъде признателна по тази причина. Гъбите би трябвало да се възобновяват на всеки 6 месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР