Имаме много проблеми на пътя, но ние трябва да ги

...
Имаме много проблеми на пътя, но ние трябва да ги
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Има необходимост от създаване на държавна агенция по пътна безопасност

„ Имаме доста проблеми на пътя, само че ние би трябвало да ги приоритизираме и поетапно да ги оправяме. Трябва да имаме ясна визия, държавна политика за развиване на пътната ни сигурност “. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ Богдан Милчев от Института по пътна сигурност, който през днешния ден провежда огромен интернационален конгрес с присъединяване на специалисти от България и страни от Европейски Съюз, политици и жители, на който за следващ път ще бъде подложен въпросът за това по какъв начин да бъдат понижени жертвите и потърпевшите на пътя.
Милчев уточни, че на днешния конгрес ще бъдат дадени съответни решения и оферти за основаване на напълно нов модел за ръководство на пътната сигурност:

„ Надявам се, че през днешния ден ще сложим началото на смяната на модела за ръководство на пътната сигурност. Каквито и старания да вършим, при тази институционална организация сме стигнали дъното. Вече 8-ма година не можем да отлепим и непрекъснато тъпчем на едно място и всичко е дежа вю. Начинът, по който действа системата разрешава множеството виновни институции за пътната сигурност да не си правят работата и всеки един от тях да трансферира отговорността на другия. В момента по този начин е проведена активността на пътната сигурност в България, че имаме 11 институции, които имат задължения в областта на пътната сигурност, всяка една от тях сама себе си управлява, сама си слага дилемите, сама си слага задачите и те не действат като една система с обща цел. Това е споделена отговорност – тя е споделена, само че преди да бъде споделена, би трябвало да изградим веригата на отговорности. Затова през днешния ден ще представим най-хубавите модели за ръководство на пътната сигурност “.

Очакваме българското държавно управление да разгласи и да опише своите съответни планове с съответни периоди и задължения за метода, по който ще ръководи пътната сигурност, сподели Милчев и добави:

„ Имаме нужда от една институция, която да събира информацията от всичките тези 11 институции, които имат отношение към пътната сигурност. Тази информация да се проучва независимо, с цел да може когато анализът покаже противоречие, да може да бъдат поправени. Имаме нужда от институция, която да носи общата отговорност. В България нямаме нито една институция, която да дава отговор само и единствено за пътната сигурност. Мястото на тази институция би трябвало да бъде равно отдалечена от всичките 11 министерства и по тази причина нейното място би трябвало да е в Министерския съвет. Това значи, че имаме нужда да създадем една държавна организация по пътна сигурност “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР