Имаме много причини да се гордеем, че сме българи!1. България

...
Имаме много причини да се гордеем, че сме българи!1. България
Коментари Харесай

10 факта за България, с които можем да се гордеем

 България

Имаме доста аргументи да се гордеем, че сме българи!

1. България е една от най-старите страни в Европа, която в никакъв случай не си е променяла името.

2. Най-старото дърво в България пораства в село Гранит, до град Стара Загора. Това е дъб, който се прави оценка на към 1650 години и е най-старото дърво в Европа. Короната на дъба в обиколката си съставлява 1017 м2, окръжността на ствола му е 7.45 м, а височината – 23.4 м.

3. Дан Колов е български герой, който за цялата си кариера е спечелил повече от 1500 багра и е изгубил единствено 2! По неофициални данни той е провел към 2000 борби. Спортистът се е борил в свободен жанр и на шампионата на Европа през 1936 година печели златен орден.

4. България заема трето място в Европа по количество археологически разкопки. Първите две места заемат Гърция и Италия. Интересно е да се знае, че на територията на страната са ситуирани голямо количество съкровища, чиято история надвишава 6000 години.

5. Българската православна черква и българското държавно управление съумяват да спасят еврейското население на своята страна от нацистките концентрационни лагери по време на Холокоста. Само две страни са съумели да създадат това: България и Дания.

6. В България се намира най-старата постройка на Балканския полуостров. Това е постройка, наподобяваща крепостна кула – необичаен монумент от византийската ера от 10-12 век. В нея, съгласно преданието, били затваряни хората със синя кръв, които се били провинили пред византийските императори.

7. Българите са първият измежду славянските нации, които одобряват християнството.

8. България може да се похвали с хилядолетна винарска история. Българските виновност се употребяват с огромна известност измежду феновете на висококачественото вино от върховен клас. Едни от главните аргументи за огромния триумф във винопроизводството са подобаващият климат и вековните обичаи.

9. Благодарение на България 300 милиона души по света пишат на кирилица.

10. България може да се похвали с един от най-старите европейски градове. Пловдив се счита за по-стар от Атина и Рим. Първите поселения тук датират от преди 6000 години. Основан е от античните гърци.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР