Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме

...
Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме
Коментари Харесай

Премиерът с готов меморандум за земеделците

" Имаме подготвеност с главните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, с цел да продължим диалога и да завършваме съглашението. Целта е ясна - оптимално бързо отпушване на процеса, който ще разреши на държавното управление да подкрепи зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година " Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по отношение на митингите на земеделските производителив страната.

Припомняме, че Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и сплотяваща голяма част зърнопроизводителите в България, стартира безсрочни протестни дейности от тази заран, 6 февруари.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет (МС) сред сектора и властта районните сдружения от НАЗ единомислещо взеха решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо.

Асоциацията упорства да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, които биха попречили всеобщи банкрути в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от водачите на парламентарните групи, които от своя страна ще подсигуряват резистентност на бранша.

Премиерът уточни най-важните точки в проектомеморандума, с който приканва българските производители да се върнат на масата за договаряния:
По отношение на законодателните промени, които секторът чака, земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление. Подготвят се седем законопроекта, пет от тях ще бъдат показани за публично разискване през февруари и март.Правителството ще договаря с ЕКзаедно със земеделските производителипо настояванията им за облекчение на новите условия.Правителството поддържа производителите против опитите за цялостно освобождение на вноса на слънчогледово семе за България.
Земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че няма проблем да си подаде оставката, само че това няма да стане под политически напън. " За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана ", сподели Вътев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР