Имаме голямо предизвикателство с това да привлечем повече млади учители.

...
Имаме голямо предизвикателство с това да привлечем повече млади учители.
Коментари Харесай

Вълчев: Голямо предизвикателство е да привлечем повече млади учители

Имаме огромно предизвикателство с това да притеглим повече млади учители. Процентът на младите учители до 35 години все още е към 8%. Важното е да поддържаме учителските заплати над междинната заплата за страната . Това съобщи пред публицисти министърът на образованието Красимир Вълчев.
Вълчев посочи, че с изключение на ограниченията, които се взимат все още за привличане на млади фрагменти, като спомагателни стипендии, увеличение на приема в професионалните посоки, свързани с придобиване на педагогическа подготовка, би трябвало да се направи и осведомителна акция още от учебно заведение. „ Самите учители са тези, които би трябвало да създадат тази осведомителна акция. Безспорно би трябвало да увеличим и възнагражденията, които са водещ фактор. Всички би трябвало да покажем отношението си към педагогическата специалност, тъй като от това в най-голяма степен зависи бъдещето ни като общество и страна. Ако имаме положителни учители, ще имаме квалифицирани фрагменти във всички останали специалности “, безапелационен бе отрасловият министър.
В момента главната минимална заплата за учителите е 760 лева Това е първата стъпка от 4-стъпковото нарастване, което държавното управление планува в интервал от 4 години. След като бъдат направени възможни последващи стъпки за нарастване с бюджета за 2019, 2020 и 2021 година минималната заплата ще доближи до 1250 лева, а междинната ще бъде над 1500 лева
„ Важното е ние като страна да поддържаме учителските заплати над междинната заплата за страната . Недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малко, в случай че успеем да създадем по този начин, че повече младежи да станат учители “, разяснява Красимир Вълчев, представен от БГНЕС.
Той изясни, че е записано малко нарастване на студентите по педагогика, само че към момента има понижение в направлението. Особено обезпокоителен бил дефицитът на учители по физика и математика.
МОН обмисля да направи осведомителна система, която да демонстрира къде и по какви дисциплини има дефицит на учители . Ще се записват всички, които приключват педагогика или имат предпочитание да постъпят в системата на образованието. Ще има информация и какъв брой учители ще се пенсионират или следва да навлязат в пенсионна възраст.
Процентът на младите учители до 35 години все още е към 8%. Средната възраст на учителите е сред 49 и 50 години. „ Предизвикателството е да обезпечим системата с близо 40 000 учители през идващите 10 години. Към момента учителите са близо 90 000. Средногодишно ще се пенсионират сред 4000 и 45000 педагогичен експерти “, съобщи още министърът на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР