Имаме голям интерес от участие в партньорството, което вече е

...
Имаме голям интерес от участие в партньорството, което вече е
Коментари Харесай

Росен Желязков: Имаме голям интерес от участие в партньорството между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за преноса на зелена енергия

Имаме огромен интерес от присъединяване в партньорството, което към този момент е открито сред Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, за преноса на зелена сила. Това сподели пред български публицисти ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на формалното си посещаване в Република Азербайджан.
 
Той добави, че в Азербайджан следва построяването на голяма инфраструктура за генерация на електрическа сила от вятър. Тя ще бъде офшорна, само че и на брега. По думите му упоритостите са големи – по към 150 гигавата във вода и на суша и преносът към Европа по тази инфраструктура, която ще се изражда от Азербайджан, Грузия и ще минава през Румъния.

" Ние имаме голямо предпочитание и имаме поддръжката, която беше през днешния ден доказана, че ще участваме в това партньорство като заинтригувана страна, сподели Желязков и изясни, че това е ангажимент, който ще бъде предоставен на министъра на енергетиката, с цел да бъде осъществена тази самодейност, както и за развиването по линия на Solidarity Ring (STRING) на развиването на нашата газопреносна инфраструктура, дружно с тази на Румъния, Унгария, Словакия. Днес, 4 март, се навършват девет години от подписването на декларацията за стратегическо партньорство с Азербайджан ", означи Желязков.
 
Той добави, че от 2015 година са се разкрили опциите както за диверсификация на инфраструктурата за доставка и пренос на природен газ, по този начин и за източника на природния газ. По думите му виждаме към този момент и самото практическо осъществяване на всички планове с интерконектора с Гърция и този със Сърбия. България се трансформира в хъб и център за дистрибуция и пренос на природен газ, както в направлението Сърбия, Унгария, скоро евентуално и към Хърватска, която е изразила интерес за доставки на природен газ, по този начин и в направлението Румъния, Молдова и Украйна, уточни Желязков.
 
Той добави, че България става извънредно значим център за пренос на природен газ, което е в изгода както на нашата газопреносна инфраструктура, по този начин и на опциите за доставка и диверсификация на това гориво. Желязков изясни, че са говорили за опциите на парламентарното ни съдействие. Подчертана била и значимостта на разширението на разговора по линия на групите за другарство. По-рано през днешния ден Росен Желязков уточни пред президента на Република Азербайджан Илхам Алиев опциите на България да усили директните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, по този начин и за Европа по оста юг-север.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР