Имаме газ до септември, има откъде да намерим и до

...
Имаме газ до септември, има откъде да намерим и до
Коментари Харесай

Енергийният министър: На дневен ред са всички източници на газ, Газпром е последен вариант

Имаме газ до септември, има от кое място да намерим и до края на годината. Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Това съобщи министърът на енергетиката в служебното държавно управление Росен Христов пред.

По думите му на дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на природен газ, в това число и "Газпром ", само че това е последният вид.

"Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си желаеме - предложения има доста. Проблемът е в доставката. Повечето предложения са за LNG (втечнен естествен газ), за който няма слотове. Има слотове на частни компании, само че цената им е такава, че не ни устройва ", изясни Христов.

Към момента дефицитът на газ е към 30 на 100 от потреблението или почти колкото употребява "Топлофикация София ". По думите на Росен Христов, в случай че не осигурим доставки на естествени цени, би трябвало или някой да заплати голяма сума, или да вземем за пример София да остане без парно.

"Още не сме почнали да търсим контакт с "Газпром ", тъй като гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности. Това е финален вид, само че не сме ги изхвърлили от листа с варианти ", сподели служебният енергиен министър. Според него обаче при "Газпром " има неустановеност от доста гледни точки - геополитическа, техническа, опция за произвеждане на избрани количества.

Правителството на Кирил Петков не е спирало да си приказва с "Газпром " и е платено за адвокатски съвещания, които да поддържат договарянията с съветската компания, изясни служебният енергиен министър и добави, че е имало е рекомендация да не се открива сметка в рубли.

"Обсъждани са изискванията на заплащания, изискванията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на Европейски Съюз във връзка "Газпром " - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром " не се съгласяват на някакви претенции и от наша страна не е имало различно предложение ", сподели още Росен Христов. Според него Европа не е спряла да купува газ от "Газпром ", а България продължава да купува съветски газ посредством медиатори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР