Имаме договор с най-големия доставчик на газ (Газпром), а цените

...
Имаме договор с най-големия доставчик на газ (Газпром), а цените
Коментари Харесай

Велев предупреди: Няма осигурени количества газ, икономиката ще спре и ни чака тежка зима

„ Имаме контракт с най-големия снабдител на газ ( " Газпром " ), а цените са с 30% по-ниски от тези на другите, само че контрактът не се извършва. Лъжа беше, че ще се оскъпи при превалутиране. Обясненията бяха несвързани и за наивници ", съобщи ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ към този момент сподели, че няма обезпечени количества газ за идващите месеци – няма нищо обезпечено за октомври, ноември и декември. За август имаме косвени доказателства, че също не е обезпечен газ, защото няма планирана цена за август “, добави Велев пред Нова нюз.  

Той сигнализира, че поради неналичието на газ доста предприятия у нас ще спрат работа, защото няма с какво да го заменят.

„ Много предприятия ще спрат без газ, не могат да го заменят с нищо. Става дума за промишленостите, в които служи за суровина - стъкларската промишленост ще спре вечно. Където газът се употребява за съоръжение, а също и в металургията, не може да бъде сменен. Ситуацията може да докара до прекъсване на стопанската система ", предизвести той.

По думите му връзката с Министерството на енергетиката „ върви мъчно “ напоследък, защото от ведомството дали от неведение или преднамерено, „ им сервират откровени неистини и подправени данни “, само че не пожела да навлезе в конкретика.

„ Поискахме среща с съдружния съвет, тъй като обстановката в действителност е притеснителна. Не се минират просто опциите за напредък на стопанската система, само че има заплаха тя въобще да спре “, добави Велев.

Председателят на АИКБ изрече подозрение, че доставките на газ от Азербайджан ще бъдат задоволителни, с цел да покрият потребностите на бизнеса.

„ Данните, които имаме от публични източници, сочат, че в самия Азербайджан има недостиг от 1,2 милиарда куб. м газ, т.е. той внася, с цел да може да си извърши договорите. Така че сме скептични, че проблемите ще се решат с азерския газ “, разяснява той.

„ Имаме контракт с най-големия снабдител на газ, а цените са с 30% по-ниски от тези на другите, само че контрактът не се извършва. Лъжа беше, че ще се оскъпи заплащането при превалутиране. Обясненията бяха несвързани и за наивници ", изясни Велев. Той добави, че в действителност " Газпром " ще доставя газ на Европа още няколко години.

Васил Велев предвижда също по този начин, че ни чака „ доста тежка зима “.

Зимата ще е доста тежка, тъй като азерският газ покрива към 1/3 от потребностите. Той няма да стигне единствено за „ Топлофикация-София “, пък какво остава за останалите топлофикации и бизнеси, означи Велев.

В умозаключение ръководителят на АИКБ уточни, че газ би трябвало да има и да е на добра цена, без значение от кое място идва
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР