Имаме балканска новина в случая с АЕЦ Белене, това е

...
Имаме балканска новина в случая с АЕЦ Белене, това е
Коментари Харесай

Проектът за АЕЦ Белене бил ястие с шарена сол

Имаме балканска вест в тази ситуация с АЕЦ " Белене ", това е ядене в което има шарена сол. Така разяснява 13-те претенденти за присъединяване в плана енергийният специалист Еленко Божков пред Нова телевизия.

Относно въпросните компании, които желаят да вземат участие в плана, той означи, че има както съществени вложители, по този начин и най-малко четири компании на Христо Ковачки.

" Защо откакто Пламен Георгиев може да е консул в Испания, Христо Ковачки да не може да кандидатства като вложител в АЕЦ " Белене "? ", запита Божков и изрази вяра, че няма да се стигне до такава степен, в случай че Ковачки завоюва като стратегически вложител, енергийният министър да би трябвало да " брои пари в брой ", както в тази ситуация с " Брикел ".

От своя страна някогашният енергиен министър Трайчо Трайков съобщи, че отсъствието на сериозна компания от развъртян енергиен пазар демонстрира неналичието на банкируемост на плана и каквото и да се случи, то ще е под въздействието на два фактора - присъединяване на българската страна за сметка на данъкоплатеца и геополитическите ползи на страни, които преглеждат страната ни като плацдарм.

Ако българското държавно управление държи да задвижи този план, ще има отстъпка от заложената рамка в хода на договарянията, уверен е той.

Според Божков обаче би трябвало да има съществено присъединяване на страната в плана, защото това подсигурява бъдещето му.

В България няма място и за АЕЦ " Козлодуй " и за АЕЦ " Белене " - когато те се застъпят, ще би трябвало " Козлодуй " да се затвори, безапелационен бе Трайков, добавяйки, че с цел да съществуват и двете централи държавното управление ще е насила да сътвори сходство на свободен пазар, както е в тази ситуация с горивата.

За да подсигуряваме действието на господстващия състезател, вършим всевъзможни трикове, заключи той.

От своя страна Божков акцентира, че е потвърдено, че има място за един 100-мегаватов блок в енергийната система у нас, като вероятността е да има място даже и за два блока. Той обаче е на мнение, че в случай че страната ни продължава да се бави с процедурата и с техническия план на централата, реализацията ще е сложна.

Запитани дали след договорката за Ф-16 със Съединени американски щати държавното управление ще има право да не избере съветски вложител за АЕЦ " Белене " Трайков съобщи, че макар че всички се изкушават да вършат " сходни обикновени салда ", това не е съществено за една суверенна страна.

Една нова нуклеарна централа значи за 50 години напред да предплатим 80% от нуклеарната сила, това е стопанската система на нуклеарните централи, изясни някогашният енергиен министър. Той предвижда, че токът от " Белене " ще коства 2 пъти повече от междинната цена на тока в България и ще е по-скъп от всяка друга електоренергия, която имаме. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР