Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата. Те ще

...
Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата. Те ще
Коментари Харесай

Държавата с 1,2 млрд. лева допълнителни приходи, разпределят ги в помощ срещу Covid и за тока

Имаме 1,2 милиарда лв. спомагателни доходи в страната. Те ще бъдат пренасочени към Народното събрание с предложение по какъв начин да бъдат разходвани. Това съобщи министър председателят Кирил Петков след съвещанието на Министерския съвет през днешния ден. На брифинга участваха още енергийният министър Александър Николов и финансовият министър Асен Василев.

" Правителството предлага 750 млн. лв. да бъдат отпуснати за Коронавирус добавки, както и 450 млн. лв. енергийна помощ за бизнеса ", разгласи министър председателят Кирил Петков.

Финансовият министър Асен Василев разкри, че се чака утвърждение от Европейска комисия за 60-те милиона поддръжка за авиацията. Тези средства са планувани като експлицитна линия в идващия бюджет, тъй че парите да не бъдат изгубени.

" Имаме доста преизпълнение на приходната част от бюджета - даже повече от приходната част от актуализацията. Тези спомагателни приходи са над милиард и 200 млн. и ще бъдат пренасочени към Народно събрание с предложение по какъв начин да бъдат изразходвани. Очакваме тяхното решение. Ако те не бъдат изразходвани, автоматизирано ще бъде понижен дефицитът на касова основа ", посочи Василев.

" За част от ограниченията в помощ на бизнеса има нотификация от Европейска комисия. Проблемът с цените на енергоносителите не е единствено български. Към момента имаме едни от най-ниските цени, само че това е общоевропейски проблем. Заради това се бърза с по-бързи решения. Според известието се чака облекченията за декемврийските сметки да бъдат включени към 5-6 януари. Заделяме общо 2 милиарда лв., невиждан запас, за отплата на бизнеса, той би трябвало да се изразходва оптимално бързо, с цел да се подкрепят компаниите ", уточни още Василев.

" Въпросът за усилване на военното наличие на НАТО в България не е обсъден нито в Министерски съвет, нито с сътрудниците. И мнението на министъра на защитата, че няма потребност от увеличение на наличието е негово персонално ", добави Петков.

Преди ден Стефан Янев съобщи, че за момента няма потребност от увеличение на военното наличие на НАТО в България и няма опасност от страна на Русия. Думите му бяха посрещнати остро от съдружните сътрудници от " Демократична България ".

" Ние сме деен член на НАТО, само че имаме вяра, че е най-добре проблемите да се вземат решение с дипломация и по кротичък път. България няма интерес от военно състояние до границите си ", добави Петков.

" Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с някогашната Държавна сигурност, ще бъдат уволнени ", разгласи още министър председателят Кирил Петков. Той благодари на министърката и Има Такъв Народ, че са одобрили освобождението им, откакто е станало ясно тяхното минало.

Сред съветниците, назначени от външната министърка, бе и някогашният началник на ДАНС Петко Сертов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР