Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се

...
Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се
Коментари Харесай

Вицепрезидентът заподозря целенасочена кампания от РСМ

Имам чувството, че се прави целенасочена акция, с цел да се предотврати записването на българската общественост в Конституцията на Република Северна Македония. Това разяснява във връзка абсурда с имената на българските сдружения вицепрезидентът Илияна Йотова.

На конференция на " Дондуков " 2 тя показа програмата за честванията на 30-ата годишнина от участието на България в Международната организация на Франкофонията, дружно с министъра на външните работи Николай Милков.

Вицепрезидентът добави, че това е категорично записано изискване, с цел да може да се състои първата междуправителствена конференция и да стартират същинските договаряния за влизане в Европейски Съюз.
 Скопие с първа стъпка към възбрана на културен център
Скопие с първа стъпка към възбрана на културен център " Иван Михайлов " в Битоля

Министерство на външните работи се надява РСМ да не пояснява преднамерено исторически събития и персони

Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция и че този език на омразата ще спре, съобщи Илияна Йотова.

Съвместната историческа комисия не работи или работата й е официална, счита тя.

Президентът Румен Радев ще разиска с европейските ни сътрудници дейностите на управляващите в Скопие след вчерашното посягане против българския културно-информационен център там и решенията за отменяне на имената на българските клубове в Битоля " Иван Михайлов " и в Охрид " Цар Борис III ", сподели в умозаключение Илияна Йотова.

България ще продължава да поддържа българите в Република Северна Македония и да се бори за техните права, тъй като там, където човешките права липсват, Европа няма, съобщи вицепрезидентът. " Ще настояваме пред македонските управляващи да извършват поетите към този момент задължения ", сподели още тя. Илияна Йотова уточни още, че месеци наред страната ни е била подложена на голям напън от европейските институции и структури.

В Северна Македония виждаме ескалираща наклонност на проблеми и офанзиви против български институции, съобщи и служебният министър на външните работи Николай Милков .

" Задминаха се обстановките, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а в този момент към този момент и българската страна става обект на сходни офанзиви ", добави министърът.

За него офанзивите са се обострили след приемане на " френското предложение " от страна на Северна Македония и напрежението е отишло при политическите партии.
 Министерство на външните работи: Забраната на имена демонстрира, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски
Министерство на външните работи: Забраната на имена демонстрира, че законът за сдружаване в РСМ е антибългарски

Министърът на правораздаването отхвърли " Иван Михайлов "

През 2023 година се навършват 30 години, откогато България става пълновръстен член на Международната организация на франкофонията. През ноември 1991 година страната ни се причислява към общността като асоцииран член, а две години по-късно, през октомври 1993 година, по време на V-тата франкофонска среща на върха на остров Мавриций, тя получава статут на пълновръстен член.

В основаната преди повече от 50 години организация членуват 88 страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР