Имам очакване, че най-късно до средата на юли конституционните промени

...
Имам очакване, че най-късно до средата на юли конституционните промени
Коментари Харесай

Атанас Славов: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да бъде прекратенa

Имам очакване, че най-късно доникъде на юли конституционните промени ще бъдат импортирани в Народно събрание. Основният въпрос е дали всяка парламентарна група, която разполага със собствен план, ще инициира, или ще се опитаме да изготвим един общ план, който да бъде импортиран от всички, които са изразили подготвеност за конституционни промени. Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

След внасянето на плана за промени в Конституцията би трябвало да мине най-малко един месец и едвам тогава може да бъде първото гласоподаване. Гласуването евентуално ще бъде през септември, добави той.

ГЕРБ и Движение за права и свободи декларират подготвеност за конституционни промени дружно с ПП-ДБ и това е сегашната действителност. „ Въпросът не е дали ни харесва да сме дружно с ГЕРБ или с Движение за права и свободи. Българските жители са създали своя избор и той е подобен, какъвто е. Конституцията изисква огромни болшинства - 180 или 160 гласа. Има една действителност в Народното събрание, която няма по какъв начин да я пренебрегнем ", разяснява той.

Главният прокурор би трябвало да носи отговорност, тъй като сега по пълномощия той има съсредоточена власт. „ Той има обвинителна функционалност, може да издава индулгенции, да е щит за едни и да проверява други изборно. Точно това би трябвало да спре. Трябва да е ясно, че прокуратурата преследва всички, които са направили закононарушение ", акцентира Славов.

Политическата отговорност се носи от министъра на правораздаването по Конституция, а основният прокурор и прокуратурата вземат участие в реализирането на наказателната политика на страната. „ Именно по тази причина е значима тази връзка с Министерство на правораздаването. Те не работят за себе си, те са обвиняването на страната. Това, което е планувано в плана на ПП-ДБ, е да се понижи мандата на основния прокурор на пет години, да няма толкоз съсредоточена власт, а по-децентрализирана, с повече самостоятелност на обособените прокурори по този начин, че да няма защита, която да идва от горната страна надолу ", изясни правосъдният министър.

По думите му, с цел да сме поредни в отстояването на правилата на парламентарното ръководство, би трябвало да бъде осъществена конституционна смяна. След няколко години различен ще е президентът, само че казусът остава. За да няма политически риск - хора напълно външни за процесите, непознаващи съответните ресори да бъдат „ конфигурирани " за няколко месеца или година без да носят съответна отговорност - би трябвало да предложим съответен модел ", изясни Славов.

Процедурата по желание на нов основен прокурор би трябвало да бъде прекъснато, счита той. Според наредбите на Административно-процесуалният кодекс Висш съдебен съвет е задължен да направи това, само че решението би трябвало да се вземе от самия орган, разясни правосъдният министър.

Не можем да си позволим да ерозира целеустремено демократичния развой и сили като „ Възраждане " да извличат електорална полза от това. „ Затова институциите би трябвало да работят, да се образуват съответните инспекции, да не се толерират нападателни дейности. От прокуратурата зависи дали ще има поискани имунитети ", разяснява още Славов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР