Имало едно време един брахман. Той бил много много беден,

...
Имало едно време един брахман. Той бил много много беден,
Коментари Харесай

Притча за богатството и късмета

Имало едно време един брахман. Той бил доста много безпаричен, толкоз безпаричен, че не можел даже фамилията си да изхрани. Не издържал на тежкото задължение и решил да постави завършек на живота си, като се удави в близката река.

Отишъл той при реката и що да види, Лакшми, богинята на благосъстоянието, и Ганеша, богът на шанса, играят на зарове. Те също го видели и го питали, кой съгласно него ще завоюва. Бедният брахман заложил на богинята Лакшми и тя в насладата си му подарила една златна гривна.

Щастлив, той отсрочил злополучното си желание и се навел да отпие водица от реката. В този момент гривната се изсулила и цопнала във водата, а една риба единствено това чакала и я глътнала. Отново печален, бедният брахман потеглил към дома, обаче и дума не споделил на жена си за случката.

На идващия ден отново отишъл до реката, и там отново играели на зарове богинята Лакшми и господ Ганеша. Историята се повторила. Брахманът отново заложил на Лакшми, и тя не го оставила с празни ръце. Дарила го със златна огърлица. Радост изпълнила сърцето на брахмана, че ще има пари да нахрани децата си. Тръгнал към дома, само че по пътя един орел го набелязал, спуснал се и му отмъкнал огърлицата. Прибрал се брахманът с потънали гемии, и отново дума не обелил.

Трети ден, същата история. Отива на реката, гледа – Лакшми и Ганеша. За следващ път брахманът заложил на Лакшми, само че този път си тръгнал не с един подарък, а с цялостен куп съровища. По пътя обаче разбойници го нападнали и обрали, и пак  се прибрал с празни ръце.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР