Имало е констатирани проблеми с въглищните централи на Христо Ковачки.

...
Имало е констатирани проблеми с въглищните централи на Христо Ковачки.
Коментари Харесай

Замърсяващите ТЕЦ-ове и мълчанието на един министър

Имало е установени проблеми с въглищните централи на Христо Ковачки. Институциите дори са били известени, в това число екоминистерството. Ето за какво в този момент служебната министърка не трябва да мълчи, Емилия Милчева за " Дойче веле ".

След инспекциите на Европейската прокуратура за операциите с излъчвания CO2 от предприятия, свързани с Христо Ковачки, български институции си трансферират топката, а служебният екоминистър Росица Карамфилова-Благоева мълчи. Прокурорите на, дружно с екипи на ДАНС и ГДБОП, претърсиха над 40 адреса, изземвайки преносими компютри, телефони и документи поради следствие за умишлено подавани подправени данни за, за да бъде занижено количеството на създадените от тях излъчвания в границите на европейската скица за търговия с CO2.

Мълчанието на един министър

Точно назначената от президента екоминистърка обаче би следвало да приказва, защото е оглавявала Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) - службата, на която се пада отговорността да следи вярно ли са регистрирани излъчванията. През 2021 година тя е била потърсена от публицисти от OCCRP (The Organized Crime and Corruption Reporting Project) по същия проблем - поради занижени излъчвания парникови газове от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Брикел ", за което те са се усъмнили след инспекция на обществени данни. В обявата от 28 юли 2021 година Росица Карамфилова-Благоева споделя, че Изпълнителна агенция по околна среда не се занимава директно с проверка на данните, а ги приема, откакто " изчисленията са направени от акредитирана лаборатория и докладът е верифициран ", и насочва публицистите към националния орган - Българската работа за акредитация (БСА), която лицензира верификаторите. БСА е издала подобен на " Джи Ем Ай Верифай " ЕООД, което е подсигурило достоверността на данните в отчетите на предприятията от, защото са му били клиенти.

В реалност Изпълнителна агенция по околна среда може да изиска от верификационния орган достъп до вътрешната документи по инспекцията, както и информация от оператора, доказваща правилното им пресмятане.

" При пресмятане на излъчванията, когато се откри отклоняване от референтните стойности на изчислителните коефициенти, избрани в границите на използваното законодателство, се изискват и лабораторните разбори с щемпел от лабораторията, потвърждаваща резултатите при осъществяването им ", се споделя в отговор на питане на Дойче Веле до Изпълнителна агенция по околна среда.

Какво споделя Изпълнителна агенция по околна среда?

Изпълнителна агенция по околна среда разгласява годишните верифицирани отчети за за миналата година на своята интернет страница, откакто ги утвърди. В период до 31 март на настоящата година операторите на съоръжения и авиационните оператори са длъжни да ги показват на организацията, откакто данните бъдат обезпечени от верификатор.

На въпрос дали в никакъв случай не са се усъмнили в данните, доказани от сдружението (предвид случая с инспекциите на Европейската прокуратура, б.а), от отговора на Изпълнителна агенция по околна среда излиза наяве, че са имали известни подозрения. Но от БСА уверили, че " компетентността на верификационните органи се удостоверява посредством регулярни надзорни оценки, които за органите на валидация и верификация се организират на всеки 12 месеца ".

За какво са подозренията?

Според отговора от Изпълнителна агенция по околна среда през 2021 година организацията е предоставила на Българската работа за акредитация данни от осъществена инспекция на отчетите, верифицирани от " Джи Ем Ай Верифай " ЕООД за интервала 2018 - 2020 година въз основа на осъществени лабораторни разбори на въглища в упълномощени лаборатории на: Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД; " Брикел " ЕАД; Топлоелектрическа централа " Марица " 3 АД, " Топлофикация Перник " АД и " Топлофикация - Сливен-инж. Ангел Ангелов " ЕАД. От БСА е изискана информация дали и защо са проверявали верификатора и какви административни ограничения са му наложени. Изпълнителна агенция по околна среда е поискала и " информация за приложените подходи за инспекция на компетентността на упълномощените от БСА лаборатории, извършващи разбор на въглища ", както и за процедурата за оценка на верификаторите.

През 2022 година, при докладване на отделени излъчвания през 2021 година, " Джи Ем Ай Верифай " ЕООД е верифицирало 19 годишни отчета за излъчвания на парникови газове, в това число на " Брикел " ЕАД; Топлоелектрическа централа " Марица " 3 АД, " Топлофикация Перник " АД и " Топлофикация - Сливен-инж. Ангел Ангелов " ЕАД. В отговора си Изпълнителна агенция по околна среда декларира, че е открила отклонения при " съпоставяне на стойностите на емисионен фактор за употребявано със стойностите от отчета по националната инвентаризация и референтните стойности от Регламент 2018/2066 за емисионен фактор (който се дефинира посредством лабораторни анализи) ". Агенцията е изискала мнения от съответните оператори, лабораторни разбори и аргументация за постигнатите емисионни фактори посредством лабораторни разбори и регистрираните излъчвания, както и спомагателна информация от верификационните органи.

След приемането им е уведомила БСА за установените проблеми. Освен това е изпратила писма до съответните Регионална инспекция за опазване на околната среда и отчет до министъра на околната среда и водите " за всички забележки на верификаторите и установените несъответствия при осъществяване на инспекцията на отчетите за 2021 година ".

Ето за какво министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благоева не би трябвало да мълчи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР