Имали ли сте някога чувството, че усещате нещата много по-силно

...
Имали ли сте някога чувството, че усещате нещата много по-силно
Коментари Харесай

7 отличителни черти на силно чувствителните хора

Имали ли сте в миналото възприятието, че усещате нещата доста по-силно от другите? Тревожите ли се за това какво усещат хората към вас, улавяте ли измененията в настроението им? Предпочитате ли по-тихи и спокойни места?

Ако това важи за вас, то най-вероятно сте човек с висока сензитивност – отличителна линия на личността, наричана в резюме HSP, която за първи път е изследвана при започване на 90-те години на предишния век от Илейн Арон. Според нея мощно сензитивните хора съставляват близо една пета от международното население. Те се отличават с умеенето си да обработват сетивните данни доста по-детайлно и надълбоко поради биологичната разлика в нервната им система. В предишното чувствителността постоянно е бъркана със свенливост, тревога, интровертност и обществена уплаха. В реалност обаче, съгласно Илейн Арон, високо сензитивните хора имат доста позитивна характерност.

Вижте някои от техните отличителни черти:

Силно сензитивните хора одобряват рецензиите извънредно надълбоко

Разбира се, малко на брой са тези, които одобряват рецензии умерено, особеното при хората със мощна сензитивност е, че те употребяват някои тактики, с цел да се самосъхранят – подлагат на критика се сами да вземем за пример, пробват се да угодят авансово на всички, в положение са и изцяло да избегнат източника на сериозните забележки. Дори единствено една погрешно поднесена забележка от ваша страна е изцяло способна да ви трансформира в нежелана компания, а постоянно даже във зложелател на сензитивния човек.

Силно сензитивните хора доста по-лесно " палят " и покачват звук

Основна причина за честото им експлоадиране е свръхчувствителността и мощната емоционалност, а формата, която употребяват, е високият звук. Подобно държание е типично за обстановките, в които се усещат неловко. От друга страна, в моментите, в които осъзнават, че реакцията им е неверна, е изцяло допустимо да се разплачат.

Силно сензитивните хора изпитват по-дълбоки усеща

Те имат изключителната дарба да усещат надълбоко това, което се случва в близост. Размишляващи и анализиращи, те имат и чудесно развита вътрешен глас, с помощта на която са доста по-проницателни спрямо останалите хора.

Силно сензитивните хора постоянно чуват съвета " Не го взимай толкоз драговолно "

Интересен факт е, че в другите култури отношението към сензитивните хора е доста друго – до момента в който на Запад емоционалността е симптом на уязвимост, в Индия и Тайланд да вземем за пример, рядко се подиграват на сензитивните мъже, само че пък в Северна Америка те постоянно са обект на подбив.

Силно сензитивните хора същински се разстройват, когато позволен неточност

Грешките могат да огорчат всеки, само че свръхчувствителният човек претърпява своите в продължение на седмици. Той е в положение да си напомня още веднъж и още веднъж детайлностите към грешката си, а в това време страда и тъй като си втълпява, че близките непрекъснато му припомня за нея.

Силно сензитивните хора се разплакват даже за незначителни неща

Когато им стане обидно до сълзи, те в действителност са способни да се разплачат. Реагират прочувствено и на тъжни филми и трогателни реклами, и на процедура на всичко, което може да предизвика чувствителността им.

Силно сензитивните хора са прекомерно учтиви

Друга отличителна тяхна линия са положителните им обноски. Те се стараят да не наранят възприятията на близките и да не ги слагат в неуместни и некомфортни за тях обстановки – отстъпват място в публичния превоз, извиняват се и благодарят до безконечност.

Elaine N. Aron е лекар по логика на психиката, световнопризнат академик, изследващ логиката на психиката на любовта и околните връзки. Тя работи в съдействие със брачна половинка си – Arthur Aron.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР