Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната

...
Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната
Коментари Харесай

Нинова: Вместо да се пазарим кой да вземе третия мандат, да съставим мнозинство за актуализация на бюджета

 Имахме взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и управлението на парламентарната група, на което взехме решение две неща:

Президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка. Тези дни госпожа Манолова направи предложение до петък да се съберем трите протестни партии и Българска социалистическа партия и да проведем съвещания по три въпроса. Първият е да вземем решение между тях на коя партия президентът да връчи третия мандат. Вторият е да изработим цели на бъдещо ръководство и третият - да се консултираме по състава на Министерския съвет. Ние разбираме, че обстановката е извънредно напрегната прочувствено и по тази причина изисква доста висока степен на отговорност и разсъдък.

Нашата позиция постоянно е била да се съблюдават Конституцията и законите на страната. Да има праволинейност, бистрота и непоклатимост в нашите позиции и най-малко до момента го показахме. Затова ние няма по какъв начин да погазим Конституцията и да сложим президента в неловката обстановка партиите да му постановат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение, то е само в пълномощията на президента Радев. Затова ние предлагаме всички да запазим успокоение и самообладание до петък, и да изчакаме решението на президента. За 5-годишен мандат нито един път като партия не сме си разрешили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите пълномощия и няма да го създадем и в този момент. Ще изчакаме търпеливо и умерено петък и както той реши.

Ако мандатът бъде връчен на нас по негова преценка ще стартираме диалози с другите, като първата ни задача е в 7-дневен период да излъчим кандидатура за министър председател, на който президентът да връчи мандата за държавно управление. Втората е да подготвим целите на едно такова ръководство и третата да беседваме по персоналния състав.

Второто нещо, което бихме желали да кажем след днешното съвещание е, че до момента в който чакаме третия мандат има въпроси, които не могат да чакат и ние предлагаме да се заемем с тях.

Четирите партии да излъчим икономисти, финансисти и експерти по обществена политика и да петък да реализираме единодушие по какъв начин да актуализираме бюджета. Вместо да се пазарим при кого да отиде третият мандат, да реализираме единодушие за актуализацията на бюджета. Тази процедура, макар че е най-висшият политически акт в Народното събрание и страната, нормално ражда несъгласия. Всяка партия си прави своите оферти и най-после не се събира болшинство за най-необходимото. Ние считаме, че в този миг е извънредно значимо да се актуализира бюджета с няколко основни въпроси и по тази причина се изисква да се реализира най-малко болшинство. Иначе не се знае от импортираната актуализация какво ще излезе и дали въобще ще се реализира болшинство за актуализация,  а съгласно нас това сега е най-важният проблем и на страната, и на хората.

Вместо да ги водим тези диалози е по-добре да се съсредоточим върху актуализацията като преизчисляване на пенсии, парите за коронавирус рецесията на първа линия на лекари, закупуване на медикаменти, лечебните заведения сигнализират, че имат потребност от средства за реминдесевир, средства за Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата за запазване на границата ни от мигрантска вълна, заплати на строителни служащи, обезщетения за компании и служащи от рецесията и така нататък

Мнозинство по актуализация на бюджета ще е добър знак, че можем да реализираме и болшинство за държавно управление, тъй като бюджетът е най-съществената политика в страната, това е концентрацията на правене на политика. И в случай че до петък ние успеем да съберем такова болшинство това ще е добър знак да продължим диалозите си.

Това е нашият извод и оферти, и ще го създадем в сряда в Народното събрание, вместо да се пазарим кой да вземе мандата да изчакаме президента търпеливо и умерено, и да съставим болшинство за актуализация на бюджета, която е наложителна, сподели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР