Има зеленчуци, които се увреждат от топлинна обработка при високи

...
Има зеленчуци, които се увреждат от топлинна обработка при високи
Коментари Харесай

4 зеленчука, които си струва да се ядат сурови

Има зеленчуци, които се повреждат от топлинна обработка при високи температури. Тогава те губят усета си и най-много здравословните си свойства. Ето 4 известни зеленчука, които всички ние би трябвало да ядем сурови.

Само суровите, непреработени артикули са съкровищница от скъпи хранителни субстанции, като витамини, минерали, микро и макроелементи. Преди време даже имаше мода за сурова храна, т.е. строга диета, която по разнообразни аргументи включва единствено консумация на сурови храни. Но до момента в който яденето на сурова риба или яйца носи риск от заразяване с рискови бактерии (включително салмонела или нематоди), яденето на избрани сурови храни в действителност е положително за нашето здраве.

1. Цвекло

Суровото цвекло съдържа доста скъпи хранителни субстанции като желязо, магнезий, калий, калций, мед, хлор и цинк. Те са и съкровищница на фолиева киселина, която е с до 30 % повече в суровото цвекло, в сравнение с в вареното цвекло. Най-ценната съставна част в цвеклото обаче е бетанинът - мощен антиоксидант, който ни защищава от рак, поддържа имунитета ни и предотвратява стареенето, както и се бори с киселини и намалява кръвното налягане.

Полезните съединения съдържащи се в цвеклото са водоразтворими, тъй че цвеклото е най-добре да се яде сурово, да вземем за пример под формата на прясно изцеден сок от цвекло.

2. Броколи

Броколите са един от най-здравословните зеленчуци в света. Благодарение на наличието на сулфорафан, мощен антиоксидант, този зарзават защищава от рак, стомашни язви (сулфорафанът унищожава бактерията Helicobacter pylori, присъстваща в червата ни), анемия и диабет. Съдържанието на витамин В2 и С също се отразява на зрението ни. 

Учените са потвърдили, че загряването на броколи при висока температура унищожава мирозиназата - ензим, който е нужен за производството на сулфорафан, по тази причина би трябвало да ядем този зарзават най-вече недопечен.

3. Карфиол

Карфиолът също принадлежи към групата на растителните храни с най-силен противораков капацитет. Точно като броколите си коства да го ядете недопечен, да вземем за пример като съставна част в салати. Така карфиолът резервира множеството хранителни субстанции: калций, желязо, магнезий, фосфор и калий, витамин С, В6, фолиева киселина и антиоксидант сулфорафан, който предотвратява развиването на рак.

4. Тиквички

Не всеки знае, че тиквичките могат да се употребяват сурови. Жалко, тъй като пресните тиквички са вкусни и доста здравословни. Нещо повече, педиатрите го предлагат на шестмесечни дребни деца. Тиквичките са елементарно смилаеми и в тях не се натрупват тежки метали. Богати са на калий, желязо и магнезий, както и на витамини С, К, РР, В1 и бета каротин. Последната съставна част, т.е.провитамин А, обезпечава вярното действие на зрението, укрепва имунитета, подкрепя лекуването на акне и забавя появяването на бръчки.

Суровите тиквички могат да се употребяват като зеленчукова юфка или като добавка към сосове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР