Има затруднение и с ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.

...
Има затруднение и с ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Даваме БТР-и на Украйна

Има усложнение и с ремонта на моторите на изтребителите МиГ-29. Беше планувано да изпратим моторите до Украйна и те да бъдат ремонтирани там. Но най-после ТЕРЕМ, който завоюва публичната поръчка, се отхвърли да подпише контракта. Така поръчката за ремонта им бе дадена на полска компания, която бе другата кандидатствала, само че не бе определена в началото, тъй като даде цена по-висока с 2 млн. лева от тази на ТЕРЕМ. Остава втора компания с по-висока цена. Трябва да потвърдят офертата за ремонта на моторите за МиГ-29.

Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на съвещание на  комисията по защита, съобщи Novini.bg. Той добави, че това е било решение на шефовете на борда, предвид на риска. „ Аз не мога да се въвличам в работата на сдружението, макар че съм му принципал. Мога да желая отчет ”, разясни той.

" Това, което предшественикът ми е търсил като вид - за втора платформа, към този момент не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори тип военен аероплан, сподели Тагарев за концепциите да се наемат изтребители от партньорски страни в Европа, които да се употребяват вместо МиГ-29 до идването на американските F-16.

Министърът съобщи, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да откри опция на МиГ-29. Тагарев изрази вяра да бъде подписан контракт за ремонт на мотори на МиГ-29, с което да бъде дадена „ глътка въздух “. 

Българският аероплан Ан-30, който бе изпратен за ремонт в Украйна при започване на 2021 година пък към момента е там и не е ясно по кое време ще бъде върнат в страната ни. " Все още е там. Няма условия за пребазиране на самолета ", сподели Тагарев.

На въпрос от депутати на “Възраждане ” за какво не може украинците да ни го докарат и дали не го употребяват да летят с него, министърът отвърна: " Не съм сигурен дали наш боен аероплан може да бъде възложен на екипаж на друга страна. Самолетът не може да бъде оставен по този начин, поддържат го. Доколкото знам, не го употребяват, полетите на тяхната авиация също са лимитирани ".

По време на съвещанието бе разисквана спомагателната военна помощ за Украйна. Военният министър разгласи към този момент по време на парламентарен надзор, че България е солидарна с Украйна и я поддържа да възвърне териториалната си целокупност. Тагарев удостовери, че страната ни ще даде вероятната помощ на Украйна, без това да се отрази върху боеспособността на българската войска. Военният министър разгласи, че в симулационния подготвителен център на ВМА ще се образоват украински санитари.

Не бързаме да се освобождаваме от нищо, до момента в който не станат ясни новите проекти. Ние 30 години даваме, даваме, даваме. Сега е време да строим летища, съобщи военният министър.

„ Работим с нашите сътрудници за опазване на суверинитета ни, като част от НАТО. Изграждаме на наша територия многонационална бойна група на наша територия за въздържане, задържане и защита. За да може при нужда нашите съдружници да дойдат и да се включат в защитата на НАТО ”, изясни министър Тагарев във връзка с отбраната на наша територия предвид на спора в Украйна.

„ Войникът е доста безценен запас. Аз съм на мнение, че тази активност би трябвало да е аутсорсинг ”, разясни Тагарев.

Министърът на защитата помоли да бъде освободен, защото има среща с дипломат и се надява да не закъснее.   

„ На нас тази техника (БТР-и бел.ред.) с отпаднала нужда не ни прави никаква работа, даже ни е в тежест. За нас е значимо тази помощ към Украйна да се реализира в най-кратки периоди ”, съобщи зам.вътрешният министър Стоян Темелакиев.

На въпрос дали в действителност не ни би трябвало тази техника за защита на границите, да вземем за пример, и чии ползи са по-важни – на България или на Украйна, зам.-вътрешният министър съобщи изрично: „ Не. Най-важни са ползите на България, несъмнено ”. Зам.-министърът на защитата съобщи, че разногласието не е дали да дарим остарялата си техника, а по какъв начин най-бързо да стане.

„ Съединени американски щати са ни предложили да ни оферират 20 млн. лв. за остаряло въоръжение. Оказва се, че на модернизацията на армията е попречил самия президент ”, посочи Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Бе изказано мнение, че колкото повече помощ се дава на Украйна, това задълбочава спора.

След всички изявления бе гласувана новата военна помощ за Украйна. Тя бе призната с 10 гласа за, 5 срещу и без въздържали се. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР