Има замърсяване на морската вода в района на заседналия край

...
Има замърсяване на морската вода в района на заседналия край
Коментари Харесай

Има данни за замърсяване на водата в района на заседналия кораб

Има замърсяване на морската вода в региона на заседналия край Камен бряг транспортен съд. Това демонстрира анализът на взетите проби от специалисти на Басейнова дирекция - Варна. Установено е повишено наличие на нитритен азот. Плаващият кран, с който ще бъде разтоварен " Вера Су ", към този момент е застанал до заседналия транспортен съд.

По-рано през днешния ден водолази осигуриха в допълнение кораба, а разтоварването към момента не е почнало. След разтоварването, корабът ще бъде превозен до пристанище " Варна ", където ще остане, до момента в който притежателят не заплати направените от страната разноски.

След вчерашната заповед на министъра на превоза за неотложно разтоварване и евакуиране на заседналия край Камен бряг транспортен съд, избавителната акция най-сетне е в ход.

На палубата на плаващия кран е инсталирана машина за пълнене на торби с съдържимост 1 звук. Те ще бъдат трансферирани на баржа, която ще транспортира азотния тор до Пристанище Варна.

За да не се стига дотук, държавните институции е трябвало незабавно да се намесят, считат специалисти по морско право.

Държавата трябваше да се намеси, дотолкоз доколкото нейният интерес е предпазен напълно от застраховката на кораба. Корабособственикът сега носи цялостната отговорност за станалото, макар че очевидно това е неточност на екипажа. Държавата постоянно може да задържи кораба и товара, с цел да обезпечи разноските си по спасяването, сподели Христо Раев, юрист по морско право.

Не са редки случаите, при които корабособствениците злоупотребяват с настъпилата спешна обстановка, твърди юристът.

Корабособтвениците заобикалят да изискат избавителна интервенция, защото спасяването на море за човешкия живот е гратис, само че спасяването на имущество е с заплащане за спасители.

Пробите, взети от Басейновата дирекция във Варна, демонстрираха повишени равнища на нитритния азот в морската вода. Разтварянето на азотния тор може да докара до плевел разцвет на водораслите, споделят учените от Института по океанология.

Ще има разцвет, по-късно изгниване, това изгниване ще изчерпи кислорода, който пък ще докара до мор на дънни организми, изясни Огняна Христова – химик в Института по океанология.

Много по-сериозни биха били следствията, в случай че има разлив на гориво. Сериозни са терзанията и на хората, които стопанисват резервата Яйлата.

При утежняване на метеорологичната конюнктура, може да докара до разединение на съда, приключване на тази тор във водата, счита Пенко Георгиев, шеф на Историческия музей в Каварна, ръководещ Яйлата.

Бедствената обстановка се оказва атрактивна за туристите,които идват да снимат кораба.

Мястото е особено за мен, като конюнктура, като мемоари и се вълнувам какво се случва тука, споделя Петьо Георгиев.

Близо 3000 души са посетили Яйлата за седмица, откогато корабът заседна край Камен бряг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР