Има задържани за подготвяно покушение срещу българския разследващ журналист Христо

...
Има задържани за подготвяно покушение срещу българския разследващ журналист Христо
Коментари Харесай

Има задържани заради подготвяно покушение срещу Христо Грозев в Лондон

Има арестувани за подготвяно нападение против българския проверяващ публицист Христо Грозев във Англия. Това заяви самият той пред в деня, в който се навършва една година от войната, която Русия води в Украйна.

Ръководителят на проверяващия уебсайт Белингкат беше разгласен за търсене от в края на предходната година, без да бъде конкретизирано закононарушението, в което е обвинен.

Пред няколко дни Грозев сподели, че полицията в няколко европейски страни проверява опит за нападение против него. Малко по-рано той на церемонията по раздаването на английските кино награди БАФТА в Лондон, откакто управляващите предизвестиха, че наличието му е " риск за публичната сигурност ".

Грозев беше поканен там поради присъединяване си в документалния филм " Навални ". Той е основно настоящо лице в лентата, отдадена на съветския опозиционер Алексей Навални и следствието на отравянето му през 2020 година Продукцията в тази категория.

" Имаше действителни проекти за покушението ми в Лондон, когато трябваше да участвам на премиите БАФТА. От няколко правоохранителни организации в Европа получих информация, че има действителни проекти за покушението ми. Някои от лицата, свързани с това, са арестувани ", сподели в петък журналистът.

Той посочи, че е бил помолен да не задава повече въпроси, до момента в който не завърши следствието, което " явно тече в няколко страни сега ".

Грозев добави, че заканите във Англия не са толкоз към него, а към негови сътрудници там, с които е работил през последните няколко години.

" Сред тях е Роман Доброхотов от изданието " Инсайдър ", към който има редом такива закани, каквито към мен. Заплахите към мен са в Австрия и изобщо на територията на континентална Европа ", сподели той.

Преди дни заяви, че австрийските управляващи са предизвестили Грозев, че наети от Русия убийци го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници. В началото на месеца той сподели, че възнамерява да напусне Виена, където живееше от близо 20 години. В момента той се намира в Съединени американски щати и удостовери желанието си да участва дружно със своето семейство на церемонията по връчването на премиите " Оскар ". Филмът " Навални " е измежду номинираните и там.

По думите му лицето на съветските спецслужби в „ Навални “ е същото като това на армията – грубо, само че не доста умело.

„ Те са подготвени на ликвидиране, приказват за гибелта все едно е работа от 9 до 5 следобяд, приказват за неуспеха за ликвидиране на Алексей Навални като за нещо доста неприятно “, сподели Грозев.

Журналистът добави, че има две поучения от самото следствие – режимът на Путин няма да спре пред нищо, до момента в който не унищожи какъвто и да е късмет за смяна на властта.

„ Втората поука е, че това, с което се гордееше Путин – силата на армията и силоваците си – е цялостен мит “, сподели още Грозев.

Според него обстановката в Украйна отива към война на безсилие, а илюзиите на Москва, че тя ще бъде завладяна бързо, към този момент не съществуват.

„ Това ще докара и до сериозна дестабилизация за политическия хайлайф в Русия, тъй като не е преференциално да чакат една година, с цел да заживеят обикновено “, добави той.

Грозев сподели още, че е горделив от това, че след последното следствие на Белингкат за програмисти, които насочват отдалечено ракети към цивилни цели в Украйна, на всички са наложени наказания в Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз.По думите му това е провокирало огромен безпорядък в съветската войска.

" Голяма част от функционалностите на този отдел бяха пренесени към различен конфиденциален отдел, за който в този момент вършим следствие ", сподели той.

Вероятно това е и една от аргументите той да бъде търсен от Русия. Грозев към този момент заяви, че няма публични данни против него да има следствие, само че въпреки всичко е в листата на най-издирваните в Русия за " закононарушение ".

" Това отваря доста огромни въпроси - къде точно се води, дали се води или просто това известие е един сигнал към извънсъдебна кавга, т.е. покана за такава ", разяснява той.

Сайтът Белингкат е основан през юли 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс и е основан в Нидерландия. Той специализира в публицистика, основаваща се на разбор на налични в интернет данни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР