Има заболявания, които се срещат с честота от един на

...
Има заболявания, които се срещат с честота от един на
Коментари Харесай

Създават обща болница в Европа за редки заболявания?

Има болести, които се срещат с периодичност от един на милион или даже по-рядко.

В една средностатистическа европейска страна ще има единствено дребен брой пациенти от цялото население. Болниците в тези страни постоянно нямат подготвена инфраструктура и познания за диагностициране и лекуване на такива болести, написа Това е повода за неприятното проучване на редките болести спрямо по-често срещаните.

В Европейски Съюз броят на пациентите с редки болести и разстройства е задоволително огромен, с цел да задоволи нуждата от профилирана болница.

Медицинският личен състав в такова ново лечебно заведение ще има опция за специализация в региона на редките болести – нещо, което е невероятно в елементарните лечебни заведения. Там ще може да се съхраняват медикаменти и нужното съоръжение. Освен това болничното заведение ще се трансформира в неповторим проучвателен център, който ще усъвършенства лекуването.”

Това необятно подкрепено предложение прави на платформата на Конференцията за бъдещето на Европа Горан Ковачевич.

Наред с него в границите на тематиката “Здравеопазване” участниците преглеждат необятен набор от въпроси. Те оферират да се увеличи хармонизацията и интеграцията на европейско ниво, което е повлияно и от опита с COVID-19 и неговото влияние. Други хрумвания обгръщат огромно многообразие от тематики, като да вземем за пример апели за повече вложения в здравните проучвания с необикновен акцент върху застаряващото население, апели за набор от превантивни ограничения, в това число поощряване на здравословен метод на живот и справяне с причинители на здравословни проблеми като замърсяването на въздуха.

Тази тематика е генерирала 1413 отзиви: 583 хрумвания, 722 коментара и 115 прояви до ноември. Има апели за възстановяване на правната уредба за трансплантациите за основаване на единна система за съгласуване.

Един участник предлага признание на заболяванията в целия Европейски Съюз, с цел да се сътвори база данни с способи на лекуване и оценки за основаване на режим на болесттите.

Има доста хрумвания по тематиката за половото и репродуктивно здраве. В някои се предлага на публични места да бъдат предоставяни безвъзмездни менструални артикули, с цел да се води битка с така наречен беднотия, обвързвана с месечния цикъл. Други жители оферират понижаване или унищожаване на налозите върху здравните артикули за дами като дамски превръзки. Освен това се акцентира нуждата от повече научни проучвания в региона на женското репродуктивно здраве и от създаване на по-малко инвазивни женски и мъжки контрацептиви, както и контрацепцията след сексуален контакт да се направи налична във всяка страна без определяне. На платформата са отправени и апели за възбрана на мъжкото генитално осакатяване без получено единодушие и преди навършване на пълноправие. Според едно предложение следва да се основат спонсорирани и разпространявани от Европейски Съюз клиники за полово здраве.

На фона на застаряващото популацията в Европа жителите акцентират смисъла на положителното здраве в “сребърната възраст”. По тази причина се акцентира нуждата от качествени грижи за възрастните хора - да вземем за пример посредством лечения за подмладяване.

Друг жител се застъпва за криониката като опция за закъснение на грижите посредством заледяване на неизлечимо заболели хора до откриването на лекуване

Група жители разискват заканите, свързани с възходящата цифровизация. Няколко хрумвания преглеждат цифровизацията, съвместимостта и интеграцията на европейските системи за електронно опазване на здравето като метод за даване на жителите на оперативно съвместими здравни досиета в целия Европейски Съюз. Един жител приканва за възбрана на националните геномни бази данни. Те се употребяват за медицински проучвания, само че до тях могат да имат достъп държавни служби, които да ги употребяват за други цели, а това нарушавало правото на цялост на персоналния живот.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР