Има заболявания, които дълго време са били смятани за победени,

...
Има заболявания, които дълго време са били смятани за победени,
Коментари Харесай

Чума, холера, туберкулоза: 5 зарази, опасни и днес

Има болести, които дълго време са били считани за победени, само че се оказва, че някои от тях са вероятни и през 21 век. Как стоят през днешния ден нещата с заболяванията, които през Средновековието и по време на индустриализацията през 19-ти век са довели до гибелта на милиони хора? Това ни разкриват от DW.

Чума

През 14 век съвсем една трета от европейците измират от „ Черната гибел “, както е била наречена чумата. Тя се популяризира от плъхове и други гризачи, като заради незадоволителната хигиена това става извънредно бързо. Бактерията, която предизвиква чума, провокира висока температура, тресчица и мъчителни подувания на лимфните възли, които се оцветяват в тъмносиньо. По сходство на ковид е било открито, че болестта може да бъде лимитирано посредством карантина.
 чума
Имало е специфични лечебни заведения за болните от чумата, а при идване в Европа по море хората са били проверявани за признаци, корабите – за умрели плъхове. Причинителят е разпознат едвам през 1894 година от известния бактериолог доктор Александър Ерсин, който е роден в Швейцария, работил е във Франция и Германия, в това число като стажант на Роберт Кох. Поради това бактерията е наречена Yersinia pestis. Днес болестта се среща единствено в обособени страни като Мадагаскар или Конго, годишно има сред 1000 и 3000 случая. Чумата се лекува с антибиотици.

Холера

Due to the outbreak in
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР