Има всички предпоставки да се задейства механизма за разследване на

...
Има всички предпоставки да се задейства механизма за разследване на
Коментари Харесай

Адвокати: Сигналите срещу Сарафов са сериозни и могат да доведат до временното му отстраняване

Има всички предпоставки да се задейства механизма за следствие на основния прокурор, съобщи юрист Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки " пред Нова телевизия.

Имаше опасения въобще да няма такива съдии, а виждаме 22-ма души, добави той. И изясни, че на тези съдии може да се разчита. През тях има и двама, които минаха през мелачката, и даже осъдиха прокуратурата. Става дума за съдиите по новия механизъм за надзор на глания прокурор.

Този механизъм е една доста комплицирана законодателна еквилибристика, само че тя се постанова поради комплицираната фигура на основния прокурор, разяснява Георгиев. Затова слагаме въпроса дали такава фигура е изобщо нужна, тъй като тя основава повече проблеми, в сравнение с взема решение.

Има механизма, при който към този момент основният прокурор може краткотрайно да бъде отхвърлен от пленума на Висш съдебен съвет след стимулирано искане. В момента против Сарафов има подадени 2 сигнала и те могат да доведат до това той да бъде краткотрайно отхвърлен. И тогава Висш съдебен съвет ще би трябвало да мисли по какъв начин да търси краткотрайно изпълняващ на краткотрайно изпълняващия.

В тези сигнали има неясноти, за които не са дадени отговори, разяснява Георгиев.

Сигналите против имотното положение на Сарафов наподобяват съществени, разяснява юрист Людмил Рангелов. Той подсети, че когато преди години се е схванало за тези парцели, Сарафов е липсващ обществено. Нито даде пояснения, нито даде опция посредством обществена демонстрация да му бъдат заложени въпроси, по тази причина считам, че той се тормози. Въпросът е по какъв метод той и негови близки са се сдобили със суми, които им разрешават да купят такива парцели, добави той.

Не съм погледнал другия сигнал, само че доста забавно - не се разяснява дали защитата на Сарафов продължава и в този миг, откакто Гешев към този момент не е основен прокурор. И когато се опасява да не го убие, дали е имал поради властовите му благоприятни условия или просто се опасява като от неуравновесено физическо лице, добави Рангелов.

Механизмът за следствие на основния прокурор е една доста комплицирана структура и би трябвало да забележим действително по какъв начин ще работи. Например по какъв начин тъкмо ръководителят на една наказателна гилдия ще преценя дали е задоволително това, което му се дава като данни, за започване на досъдебно произвеждане, разяснява още Рангелов.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР