Има време да внесем Омикрон и у нас. Трябва да

...
Има време да внесем Омикрон и у нас. Трябва да
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Не сме подготвени да минем леко през Омикрон

Има време да внесем Омикрон и у нас. Трябва да сме готови, с цел да мине вълната по-леко, а ние не сме. Хората с бустерна доза ще бъдат предпазени, а тези с две дози не изключително. Вирусът търси метод да заобиколи имунитета ни, най-вероятно ще се появят и нови разновидности. Това е война. Ние имаме няколко съществени оръжия - стерилизация, ограничения, най-много имунизацията, а вирусът ще вади нови разновидности. Това сподели още основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Нова тв.

Той добави, че към този момент е добре, откакто изкара ковид преди месец и то приблизително тежко. " Добре съм, всичко е наред. Работим интензивно и чакаме новите талази ", показа Кунчев.

Здравният контрольор съобщи, че децата по решение на родителите могат да бъдат имунизирани и че няма да им се повреди репродуктивната система.

По думите му един от пропуските у нас е, че не е имало хубава градивна акция за имунизация.

" Когато човек си сложи бустерна доза имунитетът ми се усилва в пъти. Идеята на имунизацията е човек да се защищити ", сподели още той.

Вирусологът проф. Радка Аргирова пък сподели пред Българска национална телевизия, че се намираме в нов интервал на здравната рецесия.

" Не е приключила изцяло следващата вълна от Делта разновидността, а до дни чакаме и Омикрона, който се популяризира бързо, само че протича леко. На фона на лекото протичане, смъртността в страните, в които е публикуван, е ниска, което се дължи на всеобщата имунизация ", сподели още тя.

" Усложненията от ковид може да обиден всеки орган от нашата система - дробове, мозък, сърце и т.н ", добави проф. Радка Аргирова и разкри, че се изготвя ваксина за всички разновидности.

" Пфайзер " и " Модерна " работят по въпроса, разкри вирусологът.

" Като вирусолог съм последовател на строгите ограничения. Но те имат своето икономическо и обществено отражение. Апелирам за умно решение от всички. Знаем по какъв начин да се предпазим - за имунизациите, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да откри рационалния компромис за опазване на живота в естествени граници, с цел да оцелеем стопански ", съобщи вирусологът от НЦЗПБ доцент Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR ".

Прогнозите ѝ са за повишаване на случаите у нас, което ще усетим при започване на януари.

" Българският опит с празниците демонстрира, че грипната вълна идва с българите, които се прибират за празниците от чужбина. Тя започваше от началото на януари. Тъй като не желаеме да си променим навиците, допускам, че и тази година доста хора ще си дойдат да се видят родните си. Моят апел е да дойдат готови, да са си създали бустерна доза. А посрещачите тук също да са имунизирани. Тържествата би трябвало да бъдат в рационални граници ", прикани Гломб.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР